Μυτιληναίος: Γιατί είναι το απόλυτο play του ελληνικού χρηματιστηρίου | Mikrometoxos.gr

Μυτιληναίος: Γιατί είναι το απόλυτο play του ελληνικού χρηματιστηρίου

16.04.2015 11:23

Η οριστική δικαίωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σχέση με την διένεξή της με την ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, έχουν διαφοροποιήσει άρδην τα δεδομένα υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου, η μετοχή του οποίου πλέον αποτελεί το απόλυτο play στο ΧΑ.

Πριν από λίγες ημέρες, η στήλη σας έδωσε τα ΕΛΠΕ, στην τιμή των 3,56 ευρώ, ως το καλύτερο play στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχή η οποία, σημειωτέον, μετά από τέτοια κατάρρευση τιμών που ακολούθησε, χθες βρισκόταν στα 3,67 ευρώ.

Τώρα, όμως, μετά την οριστική δικαίωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σχέση με την διένεξή της με την ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος, τα δεδομένα για τον όμιλο Μυτιληναίου αλλάζουν θεαματικά, καθώς η Επιτροπή έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία κρατική ενίσχυση και ότι ήταν εύλογη η τιμή που έδωσε το διαιτητικό δικαστήριο της ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα στις 25/03/2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, σημείωσε ότι η τιμή 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα που τελικά καθορίστηκε από την απόφαση διαιτησίας (40,7 ευρώ αν προστεθούν υποχρεωτικές χρεώσεις 4,1 ευρώ) είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ο οποίος το 2013 ανερχόταν σε 30,87 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η απόφαση αυτή, αφενός βάζει την υπόθεση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (πέραν των σκοπιμοτήτων και της εμμονής περί κρατικής ενίσχυσης…), αφετέρου – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – μπορεί πλέον να υπολογιστεί η κοστολογική βάση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, χωρίς εκπλήξεις στην τιμή του ρεύματος.

Είναι ενδεικτικό και διαφαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί από ανάλυση της Euroxx, ότι με τιμή τα 45 ευρώ/μεγαβατώρα και ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,20 και φουλ τιμή του αλουμινίου στα 2.650 δολ./τόνο, η χρηματιστηριακή περιμένει κέρδη το 2015 για τον όμιλο Μυτιληναίου στα 115,7 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο Μυτιληναίος συνολικά έχει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα και όφελος, λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου, έναντι του ευρώ. Γιατί, με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,10 (από 1,20), με 45 ευρώ τιμή ρεύματος και φούλ τιμή αλουμινίου στα 2.650 δολ/τόνο, όπως βλέπετε και στον πίνακα, βγάζει τελική κερδοφορία 148,1 εκατ. ευρώ. Υπολογίστε βεβαίως ότι αυτή την περίοδο η ισοτιμία βρίσκεται στο 1,07…

Το μέλλον σαφώς ανήκει στον εισηγμένο όμιλο, ο οποίος στα 652 εκατ. ευρώ είναι βαθιά υποτιμημένος και όπως βλέπετε μπορεί να παίζει με P/E 4,4 το 2015.

Τέλος, θυμίζουμε ότι με στοιχεία 2014 ο Μυτιληναίος παίζει με P/BV 0,7170, ότι είχε απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 20% – από τις υψηλότερες στο ΧΑ – και ότι κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό του από 509,7 εκατ. ευρώ, σε 373,4 εκατ. ευρώ.

 

 

(Σ.Σ.: Τα αναγραφόμενα, δεν αποτελούν επ΄ουδενί, προτροπή ή σύσταση για αγοραπωλησία τίτλων επί της συγκεκριμένης μετοχής. Είναι προϊόν επεξεργασίας, μελέτης και συμπερασμάτων της ιστοσελίδας και τίποτα άλλο πέραν αυτού).

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017