Μπράβο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος! | Mikrometoxos.gr

Μπράβο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

04.11.2016 02:05

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει με δωρεά του την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, του Απόλλωνα και του Αττικόν, στην οδό Σταδίου, που κάηκαν το 2012.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος.

Το εσωτερικό των αιθουσών δεν είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά που έβαλαν άγνωστοι στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας στις 13 Φεβρουαρίου  του 2012.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟς ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΤΑΔΙΟΥ

Η γραφειοκρατία είχε θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να παραμένουν κλειστές και οι εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανδρέα Δρακόπουλο,

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Με την αφορμή της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων κοινωνικής δράσης και δωρεών σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσίασε συνοπτικά το έργο του, στον χώρο όπου θα μετεγκατασταθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός International Rescue Committee (IRC) ανακοίνωσε σήμερα την εξασφάλιση δωρεάς, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, από το ΙΣΝ για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων υποδομής του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος:

«Η 20ετής πορεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει, σε πρώτη ανάγνωση, τις αναρίθμητες ανάγκες της κοινωνίας, παγκοσμίως. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση. Έτσι ελπίζουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς».

Η έως τώρα δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε 111 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά €1,56 δισεκατομμύρια, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια.

Κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών, το ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει συνολικά:

  • Τέχνες & Πολιτισμός: 752 δωρεές (ύψους €387 εκατ.), με κύριους στρατηγικούς στόχους να διευρυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις Τέχνες, να προωθηθεί η ελληνική τέχνη και ο πολιτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενθαρρυνθούν οι δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ φορέων, οργανισμών και καλλιτεχνών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί σήμερα.
  • Παιδεία: 1.107 δωρεές (ύψους €484 εκατ.), μέσω των οποίων υλοποιούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεμελιώνονται νέα, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων (προγράμματα capacity building) προς όφελος ποικίλων κοινωνικών ομάδων.
  • Υγεία & Αθλητισμός: 672 δωρεές (ύψους €287 εκατ.), που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση της προσβασιμότητας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.
  • Κοινωνική Πρόνοια: 1.115 δωρεές συνολικά (ύψους €409 εκατ.), που εστιάζουν κυρίως στις ανάγκες των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες, άστεγοι, άτομα με αναπηρία, κ.ά.).
  • Πρωτοβουλίες Ενάντια στην Κρίση & για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Από το 2012 ξεκίνησε νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει 57 δωρεές ύψους €38 εκατομμυρίων, οι οποίες εστιάζουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει και να εξετάζει προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς και διεθνείς εταίρους.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος συμπληρώνεται με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), της μεγαλύτερης μεμονωμένης δωρεάς του Ιδρύματος, συνολικού προϋπολογισμού €617 εκατομμυρίων, το οποίο συστεγάζει δύο εθνικούς φορείς πολιτισμού και παιδείας, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πλαισιώνοντάς τους με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ².

Πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του, το ΚΠΙΣΝ, από τα μέσα Αύγουστου του 2016, οπότε και άνοιξε η είσοδος στο κοινό μέσα από τις ελεύθερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, δέχεται κατά μέσο όρο 35.000 επισκέπτες σε εβδομαδιαία βάση.

Το ΚΠΙΣΝ περιέρχεται στο Δημόσιο στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κο Δρακόπουλο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα εξακολουθήσει και έπειτα να στηρίζει με δικό του budget τις όποιες δραστηριότητες και να τις οργανώνει, όπως και τώρα.

«Δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε το κράτος, απλά μπορούμε να το συμπληρώσουμε. Η ιδέα του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε πριν την κρίση και αποφασίσαμε τελικά να την συνεχίσουμε για να δώσουμε όραμα και μέλλον. Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας του με τις χιλιάδες των επισκεπτών μας δικαίωσαν, κερδίσαμε το στοίχημα. Με πολλά χρήματα, πολλή δουλειά, καλές συνεργασίες.»

Ως προς την απόδοση του έργου στο δημόσιο, γεγονός για το οποίο δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους, σχολίασε ότι Δημόσιο δεν είναι μόνο η κυβέρνηση είναι και η κοινωνία. Αυτή πρέπει να αγκαλιάσει το ΚΠΙΣΝ αλλά είναι αναγκαία και η συνεχής συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως έχει γίνει ως τώρα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017