Μπλοκάρουν τα σχέδια για άμεση προκήρυξη εκλογών

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου μπλοκάρουν τα σχέδια για άμεση προκήρυξη εκλογών

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Νοέμβριο του 2015 και η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου περί τον Οκτώβριο του 2015 φαίνεται ότι μπλοκάρουν τα σχέδια για άμεση προκήρυξη εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015. 
Παρ΄ ότι ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισηγήσεις από τον στενό του κύκλο να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του μνημονίου, οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών, μειώνονται δραστικά.
Σχετική εικόνα
Το βασικό επιχείρημα της ομάδας συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν πάει άμεσα σε εκλογές η κυβέρνηση, θα καταφέρει να νομιμοποιηθεί εκ νέου στην κοινωνία μετά το φιάσκο του μνημονίου που άλλα είπε προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά.
Θα έχει εκ νέου νομιμοποιηθεί, θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από την ΝΔ και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν….εφαρμογή μνημονίου, τράπεζες, αξιολόγηση κ.α.
Ωστόσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ – εξαιρώντας τους μονίμως αντιφρονούντες – βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Τσίπρα διατυπώνουν επιφυλάξεις για την επιλογή των πρόωρων εκλογών.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα;
ekloges-1
1)Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας.
Αν προκηρυχθούν εκλογές θα χαθεί οποιαδήποτε πιθανότητα ξένος επενδυτής να επενδύσει στις τράπεζες ενώ μπορεί να τιναχθεί και στον αέρα η διαδικασία.
Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τσίπρα του ανέφερε ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ήδη οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση, οι ξένοι μέτοχοι είναι έως εξοργισμένοι με τα όσα έχουν συμβεί και γενικώς υπάρχει πολύ αρνητικό κλίμα ενόψει και των stress tests.2)Οι ξένοι και ειδικά η ΕΕ αλλά και ο πυρήνας της ευρωζώνης, δεν θέλουν εκλογές στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί να έχει υπάρξει μόλις πρόσφατα συμφωνία 86 δισεκ. και η Ελλάδα να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει το μνημόνιο.
Η ΕΕ ζητάει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

3)Την ώρα που τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ψηφίζουν την συμφωνία η Ελλάδα δεν θα κλείσει την Βουλή για 25 ημέρες για να διενεργήσει εκλογές. Θα ήταν πρόκληση προς όλη την θεσμική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί στην Ευρώπη.
4)Τα θερινά τμήματα μπορεί να κρατήσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου που αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές.
5)Επίσης τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν θέλουν εκλογές, έχουν στηρίξει τον Τσίπρα για να περάσει τα μνημόνια και θα τον αφήσουν να κάνει πολιτικά παιχνίδια;
Τα πολιτικά κόμματα, όπως και η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία, θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα να εφαρμόζει μνημόνια, θέλουν να υποστεί τις συνέπειες….του μνημονίου.
6)Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει το θέμα της διαφθοράς, που ως σχέδιο θα μπορούσε να παίξει προεκλογικά αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αντίβαρο στην εφαρμογή του μνημονίου που ξεκινάει άμεσα.

Υποσημείωση

Η πολιτική φθορά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα έχει αποφευχθεί. Μετά την εφαρμογή του μνημονίου θα είναι βίαιη η πολιτική φθορά ειδικά μέσα στο 2016.

www.bankingnews.gr