Μπαίνει μαχαίρι στις σπατάλες των υπουργείων

Πακέτο εξαγγελιών αλλά και δεσμεύσεων θα ανακοινώσουν στη Βουλή οι υπουργοί, προσδιορίζοντας χρονικά τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας.

Πακέτο εξαγγελιών αλλά και δεσμεύσεων θα ανακοινώσουν στη Βουλή οι υπουργοί, προσδιορίζοντας χρονικά τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας. Στον τομέα των εξοικονομήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η δραστική μείωση των εξωτερικών συνεργατών των υπουργών και των γενικών γραμματέων.

Ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος θα ανακοινώσει την άμεση άρση των αδικιών με την επαναπρόσληψη των απολυθέντων από το Δημόσιο, θεσμικές αλλαγές στη διοικητική δομή του κράτους και περικοπές δαπανών. Θα επαναπροσληφθούν άμεσα 3.500 υπάλληλοι (1.100 απολυμένοι και περίπου 2.400 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα).

Στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών, άμεσες προτεραιότητες θα αποτελέσουν το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, η διακοπή του επανελέγχου στις μετατροπές συμβάσεων, καθώς και η αναδιάταξη των υπηρεσιών του Δημοσίου με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Αντίστοιχα το υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και περιορισμού των σπαταλών χωρίς όμως να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό οι ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις θα περιλαμβάνεται η νομοθετική παρέμβαση αλλαγής του Καλλικράτη με την κατάργηση των επτά αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις εκλεγμένες περιφέρειες.

Πάγωμα πλειστηριασμών
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης θα εξαγγείλει το τρίμηνο «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, σε πρώτη φάση, μέχρι να καταθέσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων αλλά και αγροτών που έχουν υποθηκευμένα τα σπίτια τους. Θα υπάρχει διάταξη που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς της στέγης με ανώτατο όριο αξίας ακινήτου κατά πάσα πιθανότητα τις 300.000.

Ακόμη θα δημιουργηθεί Ταμείο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, και για όσους είναι κάτω από όριο της φτώχειας, κατά περίπτωση, θα προβλέπεται και διαγραφή μέρους των οφειλών, ενώ για τους υπολοίπους θα αναπροσαρμόζονται οι δόσεις ώστε να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Ακόμη θα καταργηθούν οι διατάξεις για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ θα επιτρέπεται το άνοιγμα των επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές κατόπιν συνεννόησης των τοπικών συλλόγων και των περιφερειών.

Το υπουργείο Παιδείας προτάσσει αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, βελτιώσεις στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων αλλά και εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Οπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα καταργηθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την Α’ και τη Β’ Λυκείου. Φρένο στις διαδικασίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θ. Δρίτσας. Η σύμβαση με την Cosco αποτελεί κρατική σύμβαση και τυγχάνει απόλυτου σεβασμού από τη κυβέρνηση.

Η νέα ΚΑΠ
Τον φάκελο της νέας ΚΑΠ προτίθεται να ανοίξει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δημιουργώντας κάποια νέα δεδομένα στον τρόπο κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων για το σύνολο των δικαιούχων. Η νέα ΚΑΠ θα υλοποιηθεί με καθαρά αναπτυξιακά κριτήρια, με τη νέα κυβέρνηση να έχει ήδη επεξεργαστεί αλλαγές στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης εντάσσεται η επανεξέταση του πλαισίου ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ σε ό,τι αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι πιθανό να εξαγγελθεί το «πάγωμα» του διαγωνισμού.

Το τέλος των αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων θα εξαγγείλει ο κ. Λαφαζάνης, πλην ΔΕΣΦΑ. Ο υπουργός στην ομιλία του θα επισημάνει τη διακοπή του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Στον τομέα της Υγείας θα αναγγελθεί η ενίσχυση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης θα μιλήσει για τη δημιουργία επιτροπής ή σώματος της Βουλής με τη συμμετοχή και του συνηγόρου του πολίτη που θα ασκεί έλεγχο στην Ελληνική Αστυνομία, για την ίδρυση Ινστιτούτου Αντιεγκληματικής Πολιτικής, αλλά και για την ιδιαίτερη σημασία της πεζής περιπολίας και του «αστυνομικού γειτονιάς».