Μικρός ο κατάλογος των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 5 εκατ. | Mikrometoxos.gr

Μικρός ο κατάλογος των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 5 εκατ.

06.06.2015 13:01

Μικρός ο κατάλογος των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 5 εκατ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από τους δανειστές προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις.

Μόλις 180 επιχειρήσεις είχαν το 2013 κέρδη υψηλότερα από 5 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση του ισολογισμούς που έχουν μέχρι στιγμής καταρτιστεί, το 2014 οι επιχειρήσεις με αντίστοιχα κέρδη ανέρχονται σε 99. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την πρόταση της κυβέρνησης για έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ.

 

Μάλιστα η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει από την έκτακτη φορολόγησή τους το ποσό του 1 και πλέον δισ. ευρώ. Το νούμερο αυτό φαντάζει αστρονομικό, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, δεδομένου ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν συρρικνωθεί σε σχέση με το 2009.

 

Η αναφορά στο 2009 γίνεται διότι το έτος εκείνο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επέβαλε τον ανωτέρω φόρο στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Τον νόμο αυτό επαναφέρει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με τον νόμο (3008/2009, άρθρο 2), στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Από το μέτρο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 1 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους.

 

Η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών. Αν τα καθαρά κέρδη είναι ίσα ή μικρότερα των 5 εκατ. ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά. Η έκτακτη εισφορά, που επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ανά κλιμάκιο ως εξής:

α) Για συνολικά καθαρά κέρδη από 1 ευρώ έως και 10 εκατ. ευρώ, συντελεστής 5%.

β) Για τη διαφορά των καθαρών κερδών από 10 εκατ. ευρώ έως και 25 εκατ. ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 7%.

γ) Για τη διαφορά των καθαρών κερδών από 25 εκατ. ευρώ και άνω, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 10%.

Η έκτακτη εισφορά που βεβαιώνεται καταβάλλεται σε δώδεκα ίσες μηνιαίες δόσεις ενώ το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Πάντως, και με την πρόταση των δανειστών αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις καθώς ζητείται η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015, ενώ προτείνεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις.

 

Σήμερα η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) που λειτουργούν στην Ελλάδα ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μας. Επίσης, για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 80% του φόρου που προκύπτει, ως προκαταβολή για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους 2015, ενώ για τις τράπεζες ανέρχεται στο 100%.

Έντυπη K

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017