Με σημαντικές απώλειες- έχασε τα κέρδη του 4ημέρου το Χ.Α.

Της Αλέξάνδρας Τόμπρα

http://www.capital.gr/

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να ανακόψει τις έντονες ρευστοποιητικές τάσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, χάνοντας σημαντικά κεκτημένα της ανόδου των προηγούμενων ημερών.Έχασε τα κέρδη του 4ημέρου το Χ.Α.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 576,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 583 μονάδων (-0,55%) και 576,58 μον. (-1,65%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,12 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 46,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,31%, στις 1.524,14 μονάδες, ενώ στο -0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 724,20 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,84% στις 661,95 μονάδες.

Αναμενόμενη, και για ορισμένους ευκταία, ήταν η σημερινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, αναδιπλώθηκε λίγο πάνω από τις 575 μονάδες. Άλλωστε, από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν και ο γενικός δείκτης είχε υποχωρήσει στις 548 μονάδες, το ΧΑ έχει σημειώσει μόλις επτά πτωτικές συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή.

Μάλιστα, στα “άκρα” της η κίνηση έφτασε έως και τις 591 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος, ήτοι κέρδη που έφτασαν ακόμη και το 7,8% μέσα σε 18 συνεδριάσεις. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης από τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και έφτασε στις 604 μονάδες, κατάφερε στις 11 Οκτωβρίου να διαπραγματευτεί ακόμη και στις 702 μονάδες, καταγράφοντας στα άκρα κέρδη που ξεπέρασαν το 16%.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά θα πρέπει να διασφαλίσει τις 575 μονάδες, εάν δεν θέλει να μπει σε έναν νέο κύκλο συσσώρευσης και να κοιτάξει με περισσότερες αξιώσεις μια πιθανή αποφασιστική αλλαγή της τάσης. Οι πιθανότητες, ωστόσο, συνδέονται με τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης όσο και σε εκείνο των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες, οι διεργασίες των οποίων εξακολουθούν να θολώνουν το τοπίο.

Παράλληλα, όπως σχολιάζει στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς στο Capital.gr, εδώ και λίγο διάστημα η αγορά δεν δείχνει να επηρεάζεται από τη στάση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, η οποία μόνο καθησυχαστικά μηνύματα δεν δίνει, αλλά περισσότερο την αφορά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ούτε βέβαια και στην προοπτική να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την Citigroup είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το να επιτευχθεί οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία μείωσης του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που θα είναι μακρά και που απαιτεί πολιτικά δύσκολες αποφάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επίσης, εκτιμά ότι χωρίς μία θετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ για το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Έτσι, το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής τίθεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θέτοντας προσωρινά στο περιθώριο εκείνο της αναδιάρθρωσης χρέους, το οποίο σαφώς και θα μετατεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, σε ένα χρόνο από τώρα. Άλλωστε, ακόμη και να ληφθεί κάποια απόφαση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, η απόδοσή της δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά για την ελληνική οικονομία, φέρνοντας οριακές έως και μηδαμινές βελτιώσεις.

Στο ταμπλό τώρα, αν και αρκετές μετοχές προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα της πτώσης, το -5,39% της Alpha Bank, το -4,11% της Πειραιώς και το -4,06% της Εθνικής δεν άφησαν περιθώρια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 3,82%, ο ΟΤΕ έχασε 3,09%, η Βιοχαλκο έκλεισε στο -3,08%, “υποστηρίζοντας” το αρνητικό πρόσημο.

Επίσης, άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Folli Follie και ΕΕΕ, άνω του 1% σε Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα , Τιτάν και Grivalia. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ, γυρνώντας θετικά περί τα μέσα της συνεδρίασης έκλεισε τελικά στο +0,71%, συνεχίζοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική της πορεία, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΟΛΠ, Jumbo, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ και Eurobank. Η τελευταία μάλιστα ανέτρεψε το ενδοσυνεδριακό -3,18%, ενώ κατάφερε το θετικό κλείσιμο μετά και το +1,50% που βρέθηκε λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης.

* ,