Με πρόστιμα – μαμούθ κινδυνεύουν οι διεθνείς τράπεζες

Ίλιγγο προκαλούν οι πρώτοι υπολογισμοί από τα πρόστιμα που πιθανόν να κληθούν να καταβάλουν οι παγκόσμιες μεγάλες τράπεζες, εξαιτίας των πρακτικών που ακολούθησαν στις αγορές συναλλάγματος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Barclays, η Goldman Sachs, η HSBC και η Royal Bank of Scotland είναι μερικές από τις εννέα τράπεζες που συμφώνησαν σε μια διευθέτηση των καταγγελιών των επενδυτών ύψους 2 δισ. δολαρίων για τις πρακτικές τους στην αγορά συναλλάγματος.


Η υπόθεση αυτή έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τα πρόστιμα – μαμούθ ύψους 5,7 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών, αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες αξιώσεις ιδιωτών επενδυτών από το Λονδίνο, στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, προμηνύοντας πρόστιμα δεκάδων δισεκατομμυρίων για τις διεθνείς τράπεζες. Τα παραπάνω πρόστιμα είναι μόνο η αρχή, αναφέρουν οι δικηγόροι της εταιρείας Hausfeld.


Σύμφωνα με τον Anthony Maton, διευθύνων σύμβουλος της Hausfeld, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όποιος συναλλάσσεται στην αγορά συναλλάγματος μέσω του Λονδίνου ή των ασιατικών αγορών θα έχει υποστεί σημαντική ζημία ως αποτέλεσμα των ενεργειών των τραπεζών. «Η αποζημίωση για τις απώλειες αυτές θα απαιτήσει συντονισμένη δράση στο Λονδίνο».
Οι ομαδικές αγωγές είναι σχετικά νέα στη Βρετανία και, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι αιτούντες πρέπει να επιλέξουν να ενταχθούν στην υπόθεση. Όμως, η νέα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, που επιτρέπει τη συλλογική δράση σε σχέση με αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες αξιώσεις. Ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να διεκδικήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλές συναλλαγές forex.

www.bankingnews.gr

* ,