Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί την εξέλιξη ολόκληρη η Ευρώπη

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι υποστηρικτές του Leave σημείωσαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο και ανέτρεψαν τα δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σάντερλαντ, όπου το 61.3% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης έναντι 38,7% που υποστήριξε την παραμονή.

Τα πρώτα αποτελέσματα από 122 εκλογικές περιφέρειες (σε σύνολο 382) δίνουν ισχνό προβάδισμα 50,4% έναντι 49,6% στο Brexit. Η πρωτιά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα εναλλάσσεται συνεχώς και αναλυτές αναφέρουν ότι η παραμονή της Βρετανίας θα κριθεί από το Λονδίνο και τη Σκωτία.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τίποτα δεν είναι ακόμα δεδομένο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα στην παραμονή ενώ και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, προέβλεψε ότι οι υποστηρικτές του Bremain θα κερδίσουν αλλά οριακά.

Προσέλευση 

 

 
Θρίλερ μέχρι τέλους

 

Παρά τις σφοδρές καταιγίδες, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για να αποφασίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας. Το ερώτημα που εκλήθησαν να απαντήσουν οι πολίτες είναι απλό: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ε.Ε.». Σύμφωνα με στοιχεία από 50 εκλογικές περιφέρειες (από σύνολο 382), η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανέρχεται στο 71,5%. Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι περίπου 30 εκατομμύρια ψήφισαν στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Το στρατόπεδο που θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% των συνολικών ψήφων αναδεικνύεται νικητής του δημοψηφίσματος.

Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Βρετανία δεν γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, με την στερλίνα να κάνει ράλι ανόδου και μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν σαφώς ενισχυμένα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι σφραγισμένες κάλπες μεταφέρθηκαν στα 382 σημεία καταμέτρησης που έχουν στηθεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο καταμέτρησης στην Βόρειο Ιρλανδία και ένα στο Γιβραλτάρ.

Η εκλογική Επιτροπή εκτιμά ότι η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανακοινώσιμη το πρωί της Παρασκευής.

Εxit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

 

Υποστηρικτές του Brexit πανηγύρισαν ξέφρενα την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Σάντερλαντ
Υποστηρικτές του Brexit πανηγύρισαν ξέφρενα την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Σάντερλαντ

 

Ωστόσο, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov δημοσιοποίησε έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Η εν λόγω έρευνα, δίνει προβάδισμα 52% στο στρατόπεδο του Bremain έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Κρίνεται και το μέλλον του Κάμερον

Παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, αναλυτές αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο για αυτόν να συνεχίσει σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση. Περισσότεροι από 80 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ζήτησαν, όμως σήμερα, την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η ομάδα του Ντέιβιντ Κάμερον παρέμεινε συγκρατημένα αισιόδοξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με το Ντάουνιγκ Στριτ να εκτιμά ότι το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ένα Βrexit όχι μόνο θα αλλάξει τη θέση της χώρας στον κόσμο αλλά θα αποτελέσει και σοβαρό πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Θα αποτελέσει παράλληλα, και μια σημαντική νίκη για τα λαϊκιστικά κινήματα ανά τον κόσμο» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.

 

 
Θρίλερ μέχρι τέλους

 

Παγωμένη παρακολουθεί η Ευρώπη 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί την εξέλιξη του δημοψηφίσματος ολόκληρη η Ευρώπη, με τις Βρυξέλλες να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» μέχρι να ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απαιτείται μια επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 
Θρίλερ μέχρι τέλους