Με εικόνες-σοκ τα πακέτα των τσιγάρων | Mikrometoxos.gr

Με εικόνες-σοκ τα πακέτα των τσιγάρων

14.03.2015 15:24
ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Με εικόνες-σοκ τα πακέτα των τσιγάρων

Δυσάρεστες εικόνες με καρκίνο του πνεύμονα και άλλες σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις θα περιέχουν τα πακέτα με τσιγάρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα προσαρμόσει το εθνικό δίκαιο στα όσα προβλέπει η αυστηρή κοινοτική Οδηγία 2014/44.

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Καλογεράκης. Στην επιτροπή μετέχουν στελέχη από τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με απόφασή του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητεί έως τις 20 Μαΐου 2016 τις προτάσεις των τεχνοκρατών, προκειμένου να εντάξει τις σχετικές διατάξεις στο εθνικό δίκαιο. Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο των προϊόντων καπνίσματος, όπως τα στριφτά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Εως τα μέσα του ερχόμενου έτους, το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεούνται να έχουν σχεδόν πανομοιότυπες διατάξεις, με σκοπό την προστασία των καπνιστών από τις επιπτώσεις της καπνιστικής συνήθειας.

Με εικόνες-σοκ τα πακέτα των τσιγάρων

Ο κ. Κουρουμπλής έχει προτείνει και την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, προκειμένου να αντληθούν πόροι για την Υγεία. Το κράτος εισπράττει σήμερα πάνω από 3 δισ. ευρώ ετησίως από τον φόρο καπνού και ο υπουργός Υγείας διεκδικεί ποσό μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων, προκειμένου να μειώσει τη συμμετοχή των χαμηλών εισοδημάτων και στα φάρμακα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές τονίζουν πως όλα τα προϊόντα καπνού ενδέχεται να προκαλέσουν θνησιμότητα, νοσηρότητα και αναπηρία. Κατά συνέπεια, η παρασκευή, διανομή και κατανάλωσή τους θα πρέπει να ρυθμιστεί και να παρακολουθείται.

Μεταξύ των μέτρων είναι η μέτρηση της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα να γίνεται σε ανεξάρτητα εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών. Κρίνεται πολύ σημαντικό να επιβληθούν μέτρα για την αποτροπή πώλησης προϊόντων καπνού σε παιδιά και εφήβους.

Στα πακέτα των τσιγάρων (και στις δύο επιφάνειες) προτείνεται να τοποθετούνται μεγάλες εικόνες, με προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Οι προειδοποιήσεις, όπως «Το κάπνισμα σκοτώνει – κόψτε το τσιγάρο τώρα», πρέπει να καλύπτουν το 50% των επιφανειών στις οποίες τυπώνονται. Στο πακέτο των τσιγάρων πρέπει να αναγράφονται, επίσης, υποχρεωτικά πληροφορίες για την απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Στην Οδηγία 2014/40/ΕΕ χαρακτηρίζεται παραπλανητική η αναγραφή επιπέδων εκπομπών πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στις συσκευασίες, καθώς οδηγεί τους καταναλωτές στο να πιστεύουν ότι ορισμένα τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από άλλα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017