Μειώνεται η έκθεση σε μετοχές και αυξάνονται τα μετρητά – Πιέσεις από Ελλάδα, Fed - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μειώνεται η έκθεση σε μετοχές και αυξάνονται τα μετρητά – Πιέσεις από Ελλάδα, Fed

17.06.2015 00:19

Σε πώληση μετοχών, περικοπή του ρίσκου και αύξηση των μετρητών που διακρατούν, ώθησαν, αυτόν τον μήνα, τους επενδυτές η στροφή της Federal Reserve προς μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας και οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch (BAML), που δημοσιεύθηκε χθες.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία επικαλείτο το «Reuters», οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις παγκόσμιες τοποθετήσεις τους σε μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών τον Ιούνιο, καθώς μια μείωση στις ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές υπερ-αντιστάθμισε μια άνοδο της έκθεσης στις ΗΠΑ, και αύξησαν τη διακράτηση μετρητών σε υψηλό έξι μηνών. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 207 fund managers, που διαχειρίζονται κεφάλαια 562 δισ. δολ., την περίοδο 5-11 Ιουνίου.
«Οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί για το “χειρότερο σενάριο” για την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση της BAML. «Πιστεύουμε ότι ένα “ειρηνικό” ελληνικό αποτέλεσμα συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ράλι», προστίθεται. Οι επενδυτές περιέκοψαν τις τοποθετήσεις τους σε παγκόσμιες μετοχές σε ένα καθαρό 38% overweight, το χαμηλότερο επίπεδο των οκτώ τελευταίων μηνών, από 47% τον Μάιο.

 

Αυτό προήλθε από μια μεταστροφή στο 46% overweight στην Ευρωζώνη, από 49% τον Μάιο, και στο 18% underweight στις αναδυόμενες αγορές, από 6%. Παράλληλα, αύξησαν την έκθεση τις ΗΠΑ στο 10% underweight, από 19%, που ήταν η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2008. Οι επενδυτές αύξησαν τα ρευστά τους διαθέσιμα στο 4,9%, υψηλό έξι μηνών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά υψηλό εξαετίας μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών.
Περισσότεροι από το ήμισυ των ερωτηθέντων, περίπου το 54%, τώρα αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, το 80% αναμένουν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς και μόλις το 4% «βλέπουν» χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων τον επόμενο χρόνο. Μεταξύ άλλων λόγων που απαιτούν την προσοχή των επενδυτών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων ετών, ένα ρεκόρ μεταξύ των Ευρωπαίων διαχειριστών κεφαλαίων, οι δείκτες ρευστότητας υποχώρησαν σε χαμηλό 13 μηνών και οι εταιρικοί ισολογισμοί ήταν οι πιο μοχλευμένοι από τον Ιούνιο του 2010.
Ο αριθμός των ερωτηθέντων που προβλέπουν μια άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και το ποσοστό εκείνων που περιμένουν μείωση των εταιρικών κερδών το επόμενο έτος ήταν το μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2013.
Παράλληλα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι κινεζικές μετοχές βρίσκονται σε έδαφος «φούσκας». Επιπλέον, η παγκόσμια κατανομή σε ομόλογα βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, σε ένα καθαρό 59% underweight, από 60% τον Μάιο, το χαμηλότερο των τελευταίων εννέα μηνών. Τέλος, οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε εμπορεύματα σε ένα καθαρό 11%, το υψηλότερο σε 10 μήνες.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017