Μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του ΟΠΕΚ

Μειωμένη κατά 310.000 βαρέλια ημερησίως ήταν η παγκόσμια παραγωγή αργού τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚ.
Η κάμψη οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην πτώση κατά 200.000 βαρέλια της παραγωγής στη Νιγηρία, λόγω των καταστροφών σε μία σειρά πετρελαϊκών υποδομών.
Μείωση κατά 50.000 βαρέλια εμφάνισε και η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία, ενώ στα 40.000 βαρέλια διαμορφώθηκε η πτώση στη Βενεζουέλα.
Συνολικά, η παραγωγή στις χώρες του ΟΠΕΚ έφθασε στα 33,1 εκατ. βαρέλια τον Δεκέμβριο, έναντι 33,41 εκατ. βαρελιών τον Νοέμβριο. Από τα στοιχεία εξαιρείται η παραγωγή της Ινδονησίας, της οποίας έχει ανασταλεί η ιδιότητα κράτους – μέλους.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ, οι οποίες παράγουν το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, συμφώνησαν τον Νοέμβριο στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, προκειμένου να τονωθεί η τιμή του πετρελαίου.
Στη συμφωνία συμμετέχουν και χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.