Μείωση 1,7% του πληθωρισμού τον Οκτώβριο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μείωση 1,7% του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

11.11.2014 01:49

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών και της ΔΕΗ

Μείωση 1,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εφέτος, από μείωση 0,8% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Οκτώβριο 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατέγραψε σε ετήσια βάση ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, σε τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών (10,6%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), νωπά λαχανικά (6,6%), ελαιόλαδο (2,1%), αλκοολούχα ποτά (1,9%) και καπνό (1,8%). Στον αντίποδα, καταγράφηκαν μειώσεις τιμών σε, μεταξύ άλλων, νωπές πατάτες (26,8%), πετρέλαιο θέρμανσης (17,9%), νωπά φρούτα (9,8%), φυσικό αέριο (9,4%), νωπά ψάρια (3,1%), βενζίνη (2,1%), ένδυση- υπόδηση (1,7%) και φάρμακα (0,6%).

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (16,8%), φάρμακα (7,8%), νωπά ψάρια (3,8%) και βενζίνη (2,6%). Αντίθετα, αυξήθηκαν σε νωπά λαχανικά (7%), νωπά φρούτα (4,9%), τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών (4,4%) και ένδυση- υπόδηση (1%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2013, προκύπτει μείωση 1,7%, έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Η μείωση αυτή, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές :

Από τις μειώσεις των δεικτών:

– Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά και στο ελαιόλαδο.

– Κατά 1,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

– Κατά 5,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

– Κατά 1,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

– Κατά 1,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

– Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

– Κατά 1,9% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

– Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

– Κατά 0,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

– Κατά 2,2% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

Από τις αυξήσεις των δεικτών:

– Κατά 2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης, τον Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση µε τον Σεπτέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός μειώθηκε 1,8% τον Οκτώβριο, από μείωση 1,1% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 1,9% τον Οκτώβριο 2013. Σε μηνιαία βάση, παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017