«Μαξιλάρι» ομολόγων ή μετοχών θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες | Mikrometoxos.gr

«Μαξιλάρι» ομολόγων ή μετοχών θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες

11.11.2014 02:26

Νέους κανόνες για να διασφαλιστεί ότι οι πιστωτές των τραπεζών και όχι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τον… λογαριασμό όταν καταρρέει μια μεγάλη τράπεζα, πρότειναν, χθες, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.

Βάσει των σχεδίων, οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η HSBC, θα πρέπει να διατηρούν από τον Ιανουάριο του 2019 ένα «μαξιλάρι» ομολόγων ή μετοχών, το οποίο θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 16-20% των assets τους σταθμισμένου κινδύνου, όπως τα δάνεια.

Αυτά τα ομόλογα θα μπορούν να μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο, ώστε να βρίσκει στήριξη μια τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Το συνολικό «μαξιλάρι» των τραπεζών θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που οι τράπεζες υποχρεώνονται ήδη να τηρούν, με στόχο την ενίσχυση της άμυνάς τους ενάντια σε μελλοντικές κρίσεις. Ο νέος κανόνας θα εφαρμοστεί στις 30 τράπεζες που έχουν χαρακτηριστεί ως παγκοσμίως «συστημικά σημαντικές», αν και αρχικά τρεις από την Κίνα σε αυτή τη λίστα των 30 θα εξαιρεθούν.

Οι ηγέτες της G20 αναμένεται να επικυρώσουν την πρόταση στο πλαίσιο της συνόδου τους στην Αυστραλία εντός της εβδομάδας, ενώ η πρόταση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου του 2015.

Ο Μάρκ Κάρνεϊ, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), δήλωσε ότι τα σχέδια σηματοδοτούν ένα ορόσημο στην προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στις καταρρεύσεις των «too big to fail». Ο ίδιος δήλωσε ότι το σχέδιο για το αποθεματικό των τραπεζών θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

«Από τη στιγμή της εφαρμογής τους, οι συμφωνίες αυτές θα έχουν σημαντικό ρόλο στο να καταστήσουν δυνατή την εκκαθάριση διεθνώς συστημικών τραπεζών, χωρίς την προσφυγή τους σε δημόσια επιδότηση και χωρίς αποδιάρθρωση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε, επίσης, ο Κάρνεϊ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο νέος κανόνας θα επικυρωθεί, καθώς κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση των προσχεδίων. «Δεν είναι κάτι που απλώς “μαγειρέψαμε” στη Βασιλεία και παρουσιάζουμε τώρα σε όλους», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας, αναφερθείς στην έδρα του FSB στην Ελβετία.

Το FSB ανακοίνωσε, παράλληλα, πως όσες τράπεζες δεν τηρούν τους νέους κανόνες θα «τιμωρούνται» με περικοπές των μερισμάτων και των μπόνους.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι περισσότερες από τις τράπεζες θα χρειασθεί να αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Ορισμένα ομόλογα, γνωστά ως ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, που οι τράπεζες έχουν ήδη πουλήσει σε επενδυτές, ενδέχεται να χρειαστούν αναδιάρθρωση.

Σημειώνεται ότι αυτού του είδους τα ομόλογα προστατεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι επενδυτές δεν έχασαν τα χρήματά τους. Ο Κάρνεϊ, ωστόσο, δήλωσε πως στο μέλλον, ακόμη και αυτοί οι τίτλοι θα μπορούν να υποστούν ζημίες, εάν επιτραπεί από τους εθνικούς κανόνες.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017