Μαξίμου: Με αντιπροτάσεις αύριο στις Βρυξέλλες ελληνική αντιπροσωπεία

Eναλλακτικές προτάσεις αναμένεται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βελγική πρωτεύουσα θα μεταβούν πιθανότατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς.

«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ», ανέφεραν οι πηγές.

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στη συμφωνία, καθώς για τα πρωτογενή πλεονάσματα η διαφορά είναι μόλις στο 0,25% του ΑΕΠ.

«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρουν.

Τέλος, αρνήθηκαν ότι συζητήθηκε σενάριο χρεοκοπίας στο Euroworking Group, όπως ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι από τις 15.00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Βαρουφάκη, Γ. Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα σήμερα το Μαξίμου απάντησε μέσω non paper στους θεσμούς αναφέροντας πως η διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια έχει ολοκληρωθεί και πλέον απομένει μόνο το κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να υπάρξει όπως τονίζεται ενιαία συμφωνία.

Επίσης, πηγές του Μαξίμου διέψευσαν ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα περί άφιξης μελών του Brusssels Group απόψε, στην Αθήνα.

Νέα επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ
Επίσης, οι πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία συζήτησαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Τσίπρας και Γιούνκερ κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες επεσήμαναν ότι «υπάρχει ακόμα καιρός να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, μέσα από τη διαδικασία που ακολουθείται με τους τρεις θεσμούς».

  • Διαβάστε ακόμη:

Μαξίμου: Πίεση προς όλους η αποχώρηση του ΔΝΤ-Θέλουμε πολιτική λύση

Reuters: Σενάριο χρεοκοπίας εξέτασε η ευρωζώνη

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΚΤ διακόπτει τον ELA»

Χρηματιστήριο: Μίνι «κραχ» – πτώση 5,92%