Μακελειό με 142 νεκρούς από επιθέσεις σε τζαμιά στην Υεμένη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μακελειό με 142 νεκρούς από επιθέσεις σε τζαμιά στην Υεμένη

22.03.2015 10:54
ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ISIS

Στο αίμα βάφτηκε η πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, καθώς τουλάχιστον 142 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 350 τραυματίστηκαν σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών τζαμιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής.

Ενας άντρας απομακρύνει τραυματισμένο κοριτσάκι από τζαμί που δέχθηκε επίθεση στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Ενας καμικάζι ανατινάχθηκε αρχικά στο τέμενος Μπαντρ, στη νότια Σαναά, στη συνέχεια άλλος καμικάζι ανατινάχθηκε στην είσοδο του τεμένους τη στιγμή που οι πιστοί απομακρύνονταν τρέχοντας από το τζαμί. Η τρίτη επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο το τέμενος Αλ-Χασούς στη βόρεια Σαναά.

Στα τζαμιά αυτά είναι γνωστό ότι προσεύχονται οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι που πολεμούν τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπραμπούχ Μάνσουρ Χάντι. «Το αίμα ρέει σαν ποτάμι», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες περιγράφοντας σκηνές τρόμου και φρίκης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ με δήλωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το μέχρι πρότινος άγνωστο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Σαναά προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις ήταν «απλά η κορυφή του παγόβουνου».

Ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» τις επιθέσεις. Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν σημείωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τις επιθέσεις, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ.

Οι επιθέσεις είναι οι πλέον αιματηρές μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη σχολή της αστυνομίας στη Σαναά, κατά την οποία 37 σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν ακόμη η πρωτεύουσα δεν τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούτι.

Η βία μαστίζει την πρωτεύουσα, ενώ η Υεμένη βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην κρίση. Μόλις μία μέρα πριν από το μακελειό στα τζαμιά, είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Αμπραμπούχ Μάνσουρ Χάντι και ανταρτών που υποστηρίζουν τον προκάτοχό του, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Ο Χάντι βρίσκεται πλέον στο Αντεν, στον νότο της χώρας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017