Μάνος Χατζηδάκης: Στον αστερισμό του μαύρου κύκνου | Mikrometoxos.gr

Μάνος Χατζηδάκης: Στον αστερισμό του μαύρου κύκνου

12.12.2014 18:12

Ως ζωικό είδος η ύπαρξη των μαύρων κύκνων θεωρείτο μέχρι πρότινος αρκετά σπάνια έως μυθική. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε την εμφάνιση ακραίων φαινομένων που πιθανόν λόγω χρώματος του φτερώματος είχαν μια απαισιόδοξη ή καταστροφική διάσταση. Οι «μαύροι κύκνοι» στην οικονομία δεν είναι τόσο τα αρνητικά γεγονότα όπως ας πούμε το να αστοχήσει μια εταιρία να πιάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς στα κέρδη της όσο το να εμφανιστεί ένα γεγονός το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το βαθμό αβεβαιότητας του κοντινού μέλλοντος και άρα το ρίσκο μιας επένδυσης.

 

Έτσι λοιπόν η απόφαση της έναρξης της εκλογής Προέδρου χωρίς να είναι ξεκάθαρη για την αγορά η εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες αφενός έφερε πιο κοντά τα σενάρια πρόωρων εκλογών αφετέρου δημιούργησε συνθήκες ντόμινο τόσο στην χρηματιστηριακή όσο και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. Οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη και οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά έχουν ήδη περάσει σε δεύτερο πλάνο, η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και η αύξηση των συναλλαγών μετά την Δευτέρα (+76%) δείχνει ότι ακόμα υπάρχει έντονη πίεση από την πλευρά της προσφοράς. Οι μνήμες του 2012 επανήλθαν στο προσκήνιο και ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η αγορά επιτάχυνε την κίνηση της χωρίς να δημιουργήσει καν την αμφιβολία της αλλαγής του σκηνικού έως το απόγευμα της Παρασκευής.

http://mikrometoxos.gr/wp-content/uploads/2014/12/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6..jpeg

Θα ήταν κοινότυπο να αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα θα συνεχιστούν όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής την τρέχουσα συγκυρία είναι υπομονή, ψυχραιμία και ενημέρωση. Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών δεν νοείται επίσης ένα χαρτοφυλάκιο να είναι 100% τοποθετημένο στην ελληνική αγορά  ή έστω να έχει κάποια επιπλέον ρευστά διαθέσιμα ή μια θέση ασφάλισης. Εφόσον η αγορά αντέδρασε ακαριαία χωρίς να δώσει κάποια ευκαιρία ουσιαστικής αντίδρασης ώστε να τεθεί η επιλογή κάποιων ρευστοποιήσεων με καλές προϋποθέσεις  θα ήταν πιο χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ρευστότητας το οποίο θα εκμεταλλευόταν τις ειδικές συνθήκες της αγοράς  και θα έβρισκε καλύτερα επίπεδα (επανα)τοποθετήσεων. Όλα τα παραπάνω θα αναιρεθούν μόνο εφόσον εκλείψει η πηγή των αβεβαιοτήτων  και η οποία εδράζεται στην επόμενη ημέρα μετά τις τρεις ψηφοφορίες ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Τεχνικά η εβδομάδα έκλεισε με ρεκόρ εβδομαδιαίων απωλειών (-20,18%) από το 2000 και μετά. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση όλων των εποχών (-12,78%) ενώ οι μέση ημερήσιοι τζίροι επανήλθαν δυναμικά πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η αγορά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό έτους ενώ οι υποτιμήσεις στα παράγωγα που λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Τα στατιστικά περιγράφουν μια εξαιρετικά έντονη δυναμική πτώσης που σε επιμέρους τίτλους έφθασε μέχρι και το 45%.

 

Όλοι οι επιμέρους βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες αναίρεσαν τα σήματα αγορών που κρατούσαν μέχρι την περασμένη Δευτέρα ενώ οι ταλαντωτές παρά την έντονη κίνηση μόλις εισήλθαν στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών το απόγευμα της Παρασκευής. Θα ήταν μάλλον άστοχο να υποστηριχθεί ότι οι 1040 μονάδες λειτούργησαν ως πεδίο αντίστασης αφού το μέγεθος της πτώσης ήταν συνδυασμός πολλών επιμέρους παραγόντων που επιτάθηκαν και από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στο ερώτημα για την επόμενη στήριξη ή το επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια αντίδραση η απάντηση έρχεται από το βαθμό πώλησης που αναμένουμε να φθάσουν οι ημερήσιοι ταλαντωτές. Η σύγκλιση των ακραίων τιμών του RSΙ με τα επίπεδα της αγοράς βρίσκεται στις 750 μονάδες όπου σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρότερη ανοδική κίνηση.

 

Την προσεχή εβδομάδα δεσπόζει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το απόγευμα (19:00) της 17ης Δεκεμβρίου. Νωρίτερα την Τρίτη 16 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με αρχική τιμή τα 24 λεπτά ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων για φέτος αρχικού ύψους 1 δις ευρώ. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί το Eurogroup στο οποίο είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για την επέκταση της πιστωτικής γραμμής της Ελλάδας. Τέλος επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Δεκέμβριο.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017