Χ.Α.: Στον αστερισμό της μεταβλητότητας… | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Στον αστερισμό της μεταβλητότητας…

20.02.2015 17:04

Ποιες είναι οι πιο επιθετικές μετοχές του FTSE-25, πως κινούνται τα warrants, ποιοι κινούνται ανάποδα από τον Γενικό Δείκτη

Λένε ότι η μεταβλητότητα στις αγορές είναι ευκαιρία. Η προηγούμενη πρόταση είναι ελλιπής αφού ο παράγοντας της μεταβλητότητας έχει δύο κατευθύνσεις. Επομένως η ευκαιρία ναι μεν υπάρχει αρκεί να είναι κανείς τοποθετημένος προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των πολιτικών αναταράξεων και η αγορά μπορεί να μην έχει αλλάξει (ακόμα) επίπεδα έχει αυξήσει ωστόσο το βαθμό μεταβλητότητας στα ερεθίσματα των εξελίξεων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί να μην κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα. Δεν είναι κακό διότι οι διορατικοί παίκτες της αγοράς έχουν την δυνατότητα να γράψουν πολύ μεγάλες και γρήγορες αποδόσεις.

 

Δεν είναι καλό γιατί οι μεγάλες παλινδρομήσεις έχουν θύματα: Σκεφτείτε να βρίσκεστε στο κέντρο ενός κοπαδιού βουβαλιών που τρέχει μανιασμένο και αλλάζει απρόβλεπτα συνεχώς κατευθύνσεις. Στην καλύτερη περίπτωση θα γλυτώσετε με κάποιους τραυματισμούς.
Έστω λοιπόν ότι για το παίγνιο αποφασίζουμε να εντάξουμε ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σε αυτή την στρατηγική. Να μαντέψουμε δηλαδή που θα κινηθεί η αγέλη ώστε να πάρουμε την επόμενη μεγάλη κίνηση.

 

Αν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε νέο αίμα αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την πώληση του 20% του χαρτοφυλακίου και την επαναγορά του σε χαμηλότερα επίπεδα. Το «χαμηλότερα επίπεδα» θα μπορούσε να προσδιοριστεί ποσοτικά (π.χ. 10% χαμηλότερα), χρονικά ή και τα δύο: Να περάσει δηλαδή η περίοδος που έχει πυκνά πολιτικά γεγονότα ή να αρχίσει να διαφαίνεται ότι η αγορά έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο περιθώριο πτώσης που θα προεξοφλούσε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Αν πάλι θέλουμε να αγοράσουμε μετοχές αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά και με επίκεντρο αυτές που θα δώσουν και την πιο ισχυρή εκτίναξη όταν επανέλθει η ηρεμία και τα θεμελιώδη αποκτήσουν και πάλι τον πρώτο λόγο στις επιλογές των επενδυτών.

 
Για την υλοποίηση της στρατηγικής θα χρησιμοποιήσουμε το δείκτη Beta. Είναι ο δείκτης που μετράει το βαθμό ευαισθησίας των μετοχών στις διακυμάνσεις του Δείκτη. Αν μια μετοχή έχει δείκτη Beta 1 τότε κινείται περίπου όσο και ο δείκτης. Αν η τιμή που παίρνει είναι πάνω από 1,5 τότε έχει επιθετική συμπεριφορά και αν έχει κάτω από 0,8 είναι αμυντική μετοχή.

 

Μια μετοχή δηλαδή με δείκτη 1,5 για κάθε 1% μεταβολής του δείκτη μεταβάλλεται κατά 1,5% ενώ για τιμές κάτω από την μονάδα Σε περιόδους ανοδικών εξάρσεων είναι λογικό να προτιμούνται μετοχές με δείκτη πολύ υψηλότερο της μονάδας ενώ σε πτωτικές περιόδους οι επιλογές κινούνται σε όσες μετοχές έχουν σχετικά ανεξάρτητη συμπεριφορά ή ακόμα και αρνητική τιμή στο σχετικό δείκτη.
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει αν θέλουμε να υλοποιήσουμε μια στρατηγική hedging.

 

Πολλές φορές ένα χαρτοφυλάκιο «ασφαλίζεται» με παράγωγα δείκτη. Αυτό εξασφαλίζει μεν μια γραμμική σχεδόν προσαρμογή από την άλλη πλευρά αν η ασφάλιση γίνει με πιο επιθετικές μετοχές το χαρτοφυλάκιο μπορεί να έχει ακόμα και θετικές αποδόσεις. Αν για παράδειγμα έχει κανείς ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ως επί το πλείστον εμποροβιομηχανικές μετοχές οι οποίες είναι μεν ευάλωτες στην πτώση αλλά όχι τόσο όσο οι τραπεζικές τότε ίσως είναι πιο χρήσιμο να βγει κανείς short σε τραπεζικές μετοχές.

 

Για κάθε μία μονάδα πτώσης του δείκτη θα χάνει μία μονάδα πτώσης στο χαρτοφυλάκιο μετοχών αλλά θα κερδίζει 1,5 μονάδα ανόδου από την θέση πώλησης που έχει στις τραπεζικές μετοχές. Έτσι η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου όχι μόνο δεν θα είναι σταθερή (κλειδωμένη με παράγωγα) αλλά μπορεί να εμφανίσει και αύξηση. Στις μετοχές του FTSE-25 οι οποίες έχουν παράγωγα και είναι αρκετά εμπορεύσιμες για κάθε μία από τις στρατηγικές που περιγράψαμε μπορεί να γίνει ένας διαχωρισμός σε τρεις κατηγορίες.

 

Στην επιθετική κατηγορία τοποθετούνται οι μετοχές των τραπεζών της ΔΕΗ της MIG και των δύο κατασκευαστικών ομίλων. Στην δεύτερη κατηγορία τοποθετούνται όσες μετοχές έχουν δείκτη από 1,10 εώς 0,90 κυρίως εμποροβιομηχανικής δραστηριότητας ενώ στην τρίτη κατηγορία συναντούμε κυρίως εξαγωγικές εταιρίες που έχουν χαμηλότερη εξάρτηση από το εσωτερικό περιβάλλον.

 
Τέλος υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία για τους λάτρεις της αδρεναλίνης με την μόνη διαφορά ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει την δυνατότητα του short. Πρόκειται για τα warrants τα οποία έχουν πλέον χρόνο ζωής στην αγορά και άρα ο δείκτης beta είναι μετρήσιμος. Και στους τρεις τίτλους η προσδοκώμενη απόδοση υπερβαίνει τον δείκτη beta της υποκείμενης αξίας λόγω της μόχλευσης που παρέχουν από την φύση τους. Από την άλλη πλευρά όμως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος αφού αν οι τιμές των μετοχών μείνουν κάτω από τις τιμές εξάσκησης στις επόμενες επετείους που μεσολαβούν τότε ο κάτοχος κινδυνεύει να απολέσει πλήρως το κεφάλαιο του.

 
Πως κατανέμονται οι μετοχές του FTSE-25 ανάλογα με το βαθμό «επιθετικότητας»

Τίτλος                         Beta
ΕΘΝΙΚΗ  1,64
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1,61
EUROBANK 1,53
MIG 1,33
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,28
ALPHA BANK 1,27
ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,27
ΟΠΑΠ 1,09
ΕΧΑΕ 1,09
ΤΕΝΕΡΓ 1,08
ΜΥΤΙΛ 1,06
JUMBO 1,05
ΦΡΛΚ 1,03
ΒΙΟ 0,98
ΟΤΕ 0,95
ΕΛΠΕ 0,93
MOΗ 0,85
ΕΥΔΑΠ 0,83
ΦΦΓΚΡΠ 0,77
ΜΕΤΚΑ 0,76
ΤΙΤΑΝ 0,75
ΑΡΑΙΓ 0,69
ΓΡΙΒ 0,48
ΕΕΕ  0,34

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Πόσο επιθετικά κινούνται τα Warrants των τραπεζών
ΕΤΕΤΠ    1,94
ΠΕΙΡΤΠ  1,82
AΛΦΑΤΠ 1,61
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017