Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα… «Μπλέξιτ»! | Mikrometoxos.gr

Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα… «Μπλέξιτ»!

25.06.2016 00:04

Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. άλλαξε την επενδυτική ψυχολογία, επανέφερε την μεταβλητότητα και τις ακραίες διακυμάνσεις στις Αγορές.

Παρά τις εκτιμήσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων και των προγνωστικών από τα γραφεία στοιχημάτων οι οπαδοί της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν μια καθαρή νίκη.

Πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές καθώς η Μ. Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πέμπτη σε μέγεθος στον κόσμο με ΑΕΠ 3 τρις δολάρια μεγέθη που κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορούν να θεωρηθούν.

Η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αφετέρου οι περιφέρειες όπου επικράτησε η «παραμονή» (Σκωτία, Ιρλανδία)  φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος ζητώντας την λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή ο ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βάζοντας το θέμα της αναθεώρησης της συμμετοχής στην Ε.Ε στις κομματικές ατζέντες. Στον αντίποδα η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναμένεται να εκδηλωθεί εξαντλώντας τα περιθώρια δυνατοτήτων που διαθέτουν διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα.

Κοινώς η εικόνα έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, τα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. Αν βέβαια ενδιάμεσα δεν αλλάξει κάτι.

Σε αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να βγει κάποιο κατηγορηματικό συμπέρασμα για το που θα κάνει πυθμένα η Αγορά. Η συσχέτιση με τις ξένες αγορές θα παραμείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιμήσεις θα αντιμετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιμήσεις των αντίστοιχων κλάδων/μετοχών στο εξωτερικό.

Ωστόσο η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «ζώνη φθήνιας» για τις κυριότερες ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017