ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 67 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ- «Πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή μας από την αρχή» - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 67 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ- «Πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή μας από την αρχή»

23.06.2016 19:16

 

«Οσοι φεύγουν για Πορτογαλία, να μπουν στο πρώτο πούλμαν. Οσοι είναι για Ισπανία, στο δεύτερο», λέει η υπάλληλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στους πρόσφυγες, που μαζί με τα πράγματά τους, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας περιμένοντας να μπουν στα λεωφορεία για να μεταβούν στο αεροδρόμιο
Οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας περιμένοντας να μπουν στα λεωφορεία για να μεταβούν στο αεροδρόμιο

Μόλις ακούγονται τα λόγια αυτά, ο Νουρ από τη Συρία, με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετά το φίλο του, που βρίσκεται εκεί για να τον χαιρετήσει. «Ηταν ο πιο κοντινός μου άνθρωπος στην Ελλάδα.

Ηταν κοντά μου σε πολύ δύσκολες στιγμές. Πριν από 6 ημέρες σκοτώθηκε ο τελευταίος από τους αδερφούς μου και μου συμπαραστάθηκε. Από την οικογένειά μου ζει πλέον μόνον ο πατέρας μου και η αδερφή μου», δηλώνει στο «Εθνος» ο 22χρονος. «Ελπίζω να τον ξαναδώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει», προσθέτει.

Ο Νουρ είναι ένας από τους 37 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ που ήταν προγραμματισμένο να επιβιβαστούν χθες στην απευθείας πτήση για Μαδρίτη, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Αλλοι 30 πέταξαν την ίδια περίπου ώρα για την Πορτογαλία, με ενδιάμεσο σταθμό την Ιταλία. Σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΟΜ, παρά την αρχική κωλυσιεργία, το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα, καθώς η διαδικασία γίνεται πλέον τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου 1.503 πρόσφυγες είχαν φύγει μέσω του προγράμματος από την Ελλάδα, ενώ συνολικά υπάρχει δέσμευση για άνοιγμα 5.683 θέσεων. Ωστόσο οι διαδικασίες είναι αργές, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας για πολλούς μήνες.

Περίμεναν μήνες
Οσοι ανέβηκαν στις τελευταίες πτήσεις περίμεναν από 3 έως 5 μήνες και φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι δηλώνουν χαρούμενοι, αν και αρχικός τους στόχος ήταν η Γερμανία. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον. «Η Ισπανία είναι όμορφη χώρα. Ομως εμείς πάμε για να εγκατασταθούμε. Μας είπαν ότι τον πρώτο καιρό θα μας βοηθήσουν. Ωστόσο μετά, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί», λέει ένας πρόσφυγας, που μαζί με την οικογένειά του μπήκε στο αεροπλάνο. «Χαίρομαι που δεν περιμένω άλλο, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή μας από την αρχή», υποστηρίζει ένας άλλος.

Μία μέρα πριν την πτήση, οι πρόσφυγες επισκέφθηκαν το κτίριο του ΔΟΜ και μετείχαν σε συνεδρίες πολιτισμικού προσανατολισμού. Εκεί ενημερώθηκαν για τη χώρα που θα μετεγκατασταθούν, τη διαμονή, τη διαδικασία ασύλου, αλλά και για τα δικαιώματά τους. «Φροντίζουμε να έχουν σωστή πληροφόρηση για τη χώρα προορισμού τους.

Κλείνουμε τα εισιτήρια με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και βρισκόμαστε κοντά τους στο ταξίδι, ειδικά αν υπάρχει ανάγκη ή εάν η πτήση δεν είναι απευθείας» αναφέρει η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ, Χριστίνα Νικολαΐδου. Σε περιπτώσεις που κάποιος ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, προβλέπεται συνοδός ή γιατρός, ενώ οι πρόσφυγες, πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, προμηθεύονται το εισιτήριο, τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν κάνει και την προσωρινή άδεια για να ταξιδέψουν.

Πάντως, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο, ο Νουρ, παρά την τραγική προσωπική του ιστορία, θέλει να είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Οπως εξηγεί, «η Μαδρίτη δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του ταξιδιού»…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ETHNOS.GR

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017