ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα - Αναζωπύρωση στη Νεάπολη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα – Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

19.07.2015 16:39

ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα – Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από μία περίπου ώρα σε αγροτοδασική έκταση στην θέση Κοκκινόρεμα στο Μαλανδρένι Αργολίδας, πολύ πάνω από το χωριό και βρίσκεται ανάμεσα Μαλανδρένι – Κουτσοπόδι κοντά στα όρια του νομού με την Κορινθία.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα - Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

Η φωτιά λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν, γρήγορα πήρε διαστάσεις έχει εξαπλωθεί και καίει δασική έκταση, αλλά και καλλιέργειες με ελιές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με επτά οχήματα και 19 πυροσβέστες όπου επιχειρούν, ενώ το έργο τους συνδράμουν και πολίτες με υδροφόρες και ψεκαστικά, καθώς και τρία αεροσκάφη που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Από την φωτιά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, αυτή την ώρα γίνεται ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από τους γύρω νομούς της Πελοποννήσου.

Νεάπολη Λακωνίας
Σε συναγερμό βρίσκονται και πάλι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στη Νέαπολη Λακωνίας καθώς εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά προς την κατοικημένη περιοχή με τις αρμόδιες Αρχές να επιχειρούν προκειμένου να τις οριοθετήσουν και τις κατασβήσουν. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα - Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

Παράλληλα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, αφού η φωτιά έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της, όλοι προσπαθούν να ανασυντάξουν της δυνάμεις τους και σιγά – σιγά η περιοχή βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς αντικαθιστώντας στύλους που έχουν καεί και σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ και άλλες υπηρεσίες αποκαθιστούν ζημιές που έχουν προκληθεί στα δίκτυα επικοινωνιών και στην υδροδότηση κάποιων χωριών όπου σταδιακά κι εκεί αποκαθίστανται οι ζημιές.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα - Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, συγκροτούνται συνεργεία από την Περιφέρεια και το Δήμο Μονεμβασιάς, όπου αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλα τα επίπεδα, φυσικό περιβάλλον, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Επιπλέον, αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή ο υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου από κοντά να εξετάσει την κατάσταση και θα προεδρεύσει σύσκεψης στο δημαρχείο της δημοτικής ενότητας Βοιών στη Νεάπολη, με την συμμετοχή της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για την λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με πρώτους τους κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη χορήγησης ζωοτροφών, γιατί έχει καεί το σύνολο των βοσκοτόπων.

<p> 	φωτογραφία αρχείου</p>

φωτογραφία αρχείου

Ζάκυνθος
“Κρανίου τόπος” έχει γίνει το δάσος στο όρος Σκοπός στο Καλάμακι Ζακύνθου όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθές το απόγευμα. Όλο το βράδυ η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ένα πανέμορφο δάσος, που ήταν και από τους τελευταίους πνέυμονες πρασίνου στην περιοχή.

Η πυρκαγιά αφού έκαψε ότι βρήκε μπροστά της, πέρασε στην άλλη πλευρά του βουνού στην περιοχή Σεκάνια στο Βασιλικό. Στο σημείο είναι όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από γειτονικούς νομούς, για την κατάσβεση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα - Αναζωπύρωση στη Νεάπολη

Σήμερα με το πρώτο φώς της ημέρας τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ, βοηθούν απο αέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου, με αυταπάρνηση και ηρωϊσμό προσπαθούσαν παρά τις αντίξοες συνθηκες να σώσουν ότι μπορούσαν και έσωσαν ένα αρχαίο δάσος με τις βελανιδιές και το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας που λίγο έλειψε να παραδοθεί στις φλόγες.

Πολύ υψηλός αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής,
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

  • Διαβάστε ακόμη:

Οι «πρόβες εμπρησμού» είχαν γίνει από τον Μάιο

Ανοχύρωτη χώρα στην πύρινη απειλή

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017