Λόγω στάσης πληρωμών - Πρωτογενές πλεόνασμα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λόγω στάσης πληρωμών – Πρωτογενές πλεόνασμα

25.05.2015 15:45

Στα 2,1 δισ, ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τετραμήνου εξαιτίας της στάσης πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει το δημόσιο.

Ο στόχος για το πρωτογενές ισοζύγιο στο πρώτο τετράμηνο ήταν να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 310 εκατ. ευρώ αλλά η συγκράτηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ διαμόρφωσε το προαναφερθέν πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, στο ίδιο διάστημα τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν 884 εκατ. ευρώ «τρύπα» η οποία αποδίδεται κατά 625 εκατ. ευρώ στην υστέρηση των άμεσων φόρων και κατά 259 εκατ. ευρώ στην «τρύπα» των έμμεσων φόρων.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων σε αρκετά σημειώνεται υπέρβαση των πιστώσεων που έχουνε λάβει. Ο ΟΑΕΕ στο πρώτο τετράμηνο του έτους έχει πάρει το 48% της ετήσιας επιχορήγησής του, το ΙΚΑ το 37,8% και ο ΟΓΑ το 36%.

Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφλησης παλαιών οφειλών τους, ξαθώς στο Α’ τετράμηνο καταβλήθηκαν μόλις 63 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για 1,1 δισ., όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν διατεθεί 631 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι δαπάνες για τόκους έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι στα 2,6 δισ, απ[ό 2,1 δισ. εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού των εντόκων γραμματίων. Παράλληλα συγκρατημένες είναι και οι δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς έγιναν 821 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1,2 δισ.

Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι στο Α’ τετράμηνο του έτους το δημόσιο έχει ήδη χρησιμοποιήσει το εργαλείο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (ρέπος)σε διπλάσιο βαθμό από ότι προβλεπόταν για ολόκληρο το έτος. Δηλαδή, ενώ προβλεπόταν για το 2015 ρέπος συνολικής αξίας 80 δισ. ευρώ, στο πρώτο τετράμηνο έχουν ήδη γίνει ρέπος 163,1 δισ ευρώ για να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου εντός κι εκτός της χώρας.

Επισημαίνεται ότι το ύψος των ρέπος δεν αποτελεί καθαρό δανεισμό καθώς πρόκειται για τα δάνεια που αντλεί το κράτος από τους φορείς του δημοσίου και τα ανακυκλώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 15 μέρες).

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017