Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…(22/12)

H αβεβαιότητα για την τύχη της αξιολόγησης και κατ΄επέκταση της τύχη της Ελλάδος επιδρά καίρια στην χρηματιστηριακή αγορά που σήμερα δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω των τραπεζών.

 • Την μια ημέρα αισιοδοξία και την άλλη απαισιοδοξία… Αυτή η εναλλαγή στα γεγονότα των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και την πορεία της Ελλάδος επιδρά και στην επενδυτική ψυχολογία….
 • Σήμερα η αγορά κινείται πτωτικά περί τις 630 μονάδες με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις (-3,6% ο ΔΤΡ) απόρροια της αβεβαιότητας για την τύχη της διαπραγμάτευσης.
 • Η αξία των συναλλαγών στα 21,7 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να συνεισφέρουν με 4,7 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 33 και στο μείον 54, ενώ σταθερές παραμένουν 19 μετοχές…

ΔΕΗ-τραβάτε με κι ας κλαίω: Τροπολογία που επί της ουσίας οδηγεί στη μείωση του ποσού με το οποίο το Δημόσιο, μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ κ. Σταθάκης.

 • Βάσει των προβλεπομένων, το τίμημα θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή. Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης στο νομοσχέδιο για το χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρει:
 • «Το τίμημα απόκτησης ανά μετοχή θα προσδιοριστεί κατόπιν διενέργειας αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ ως αυτοτελούς συνόλου, που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού από τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ και τη ΔΕΗ ΑΕ».
 • Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, το τελικό κείμενο της σύμβασης μετόχων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ επιφυλάσσει διαφορετικά δικαιώματα σε σύνολα μετοχών, με αποτέλεσμα η αποτίμηση του 25% να μην μπορεί να εξαρτάται από την αξία του 24%, αφού αυτό ενσωματώνει υπεραξίες που δεν εμπεριέχονται στο 25%.

ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: Το spread – η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων -διαμορφώνεται στις 684 μονάδες βάσης από 686 μονάδες βάσης.

 • Οι κόντρες μεταξύ Ελλάδος, δανειστών, η επανάληψη του ίδιου έργου, όπου από την σύγκρουση οδηγούμαστε σε δυσμενείς συμβιβασμούς, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές που πάντως προσβλέπουν σε ένα έντιμο συμβιβασμό.

ATTIKHΣ: Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η μετοχή της Attica Bank, σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2016, έχοντας καταρρεύσει στα 0,0310 ευρώ (-29,55% πριν λίγο με 13,5 εκατ. τμχ), ή 0,0017 ευρώ προ reverse split. Μειώνει κάπως τώρα τις απώλειες στο -20,5% στα… 0,0350 ευρώ

 • Η βασική αιτία της κατάρρευσης της μετοχής είναι ότι οι επενδυτές βλέπουν αδιέξοδο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, το μοντέλο με ομολογιακό Tier 2 και τιτλοποίηση προβληματικών δανείων δεν είναι βιώσιμο.
 • Οι θεωρητικά 7 υποψήφιοι θέτουν τέτοιους αρνητικούς όρους για να υπάρξει συμφωνία που ουσιαστικά καθιστά μονόδρομο την  εκ νέου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 • Το ερώτημα είναι ποιος θα επενδύσει νέα κεφάλαια, όταν όλοι, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, εγγράφουν ήδη τεράστιες ζημιές.

_____

MOTOR OIL- PIRAEUS SEC: We revise our estimates higher to account for higher volumes, better margins and a strong finish of the year for the USD. DPS at EUR 0.80 from EUR 0.60 previously

 • Going forward we plug in a much stronger USD (at 1.02 vs 1.10 previously vs the EUR)
 • We set a new end-2017 PRICE TARGET of EUR 16,6000 from EUR 13,5000 previously

New estimates

We raised our clean EBITDA by 11% at EUR 536mn and clean EPS by 18% at EUR 2.28. We also raise our total full year DPS to EUR 0.80 from EUR 0.60 previously. The higher 2016e estimates are driven by improving FX, higher volumes by 3.7% (partly due to higher than expected Q3 volumes, partly due to expected strong heating season), increased contribution by the subsidiaries and 5% higher refining margin.

______

Euroxx / OPAP – Company Update Report with Rating Unchanged at O/W and TARGET PRICE Raised to €10,00 (from €8,10): VLTs Are Coming to Town

Overall, we favor OPAP’s strong B/S and FCF, efficient management and high DPO. Moreover, applying a target Net Debt/EBITDA of 1.5x to our 2017e EBITDA, we estimate that OPAP could distribute a capital return of up to €2.7/share. That said, we believe its investment case is highly exposed to the domestic macro and regulatory environment, with potential taxation changes and a worse-than-expected macro backdrop being the key downside risks.

______

ΟΠΑΠ: Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης κατά του οργανισμού από τα ελληνικά Καζίνο για τα VLTs…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Ανακοίνωσε την υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου συνολικού ύψους 225 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής της INTRALOT Finance UK Limited.

 • Το δάνειο θα έχει τριετή διάρκεια (με δυνατότητα επέκτασης για δύο επιπλέον έτη) και αντικαθιστά την υφιστάμενη κοινοπρακτική χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ που έληγε τον Μάιο του 2017 και η οποία θα αποπληρωθεί.
 • Διοργανώτριες τράπεζες είναι η Alpha Bank (συντονίστρια τράπεζα) και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, Nomura International και Société Générale (διαχειρίστρια τράπεζα).

ΜΠΕΛΑ- ΣΑΡΑΝΤΗΣ- ΠΛΑΘ: Στα 14,9000 ευρώ (+2,7%) 10,6000 ευρώ (+2,32%) και 2,3500 ευρώ (+4%) αντιστοίχως σήμερα αποτελούν μία εξαιρετική τριάδα επιλογών που διέσωσε (ολικά ή εν μέρει) όσα χαρτοφυλάκια τις είχαν επιλέξει…

ΑΤΤΙΚΗΣ: Οπότε όλο αυτό που βλέπαμε ήταν ένα πανηγυρικό ξεφόρττωμα από τους insiders… ‘Αλλη μία τραγωδία στο θλιβερό ρεπερτόριο κλάδου των ανικάνων…

ΣΕΝΤΡ: Προσέξτε εικόνα μετοχής… Στο +24% στα 0,1240 ευρώ με ένα τμχ και τζίρο 12,4 σεντς… Ο πρώτος αγοραστής στο -14% στα 0,0860 με 4 χιλ. τμχ  ευρώ και ο πρώτος πωλητής στο +3% στα 0,1030 ευρώ με 10 χιλ. τμχ

TEXNIKH ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης συνεχίζει να παραμένει σταθερά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, δείχνοντας όμως σημαντικά σημάδια αδυναμίας να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 674 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και τη στήριξη στις 602 μονάδες (γραμμή ΓΔ) {από τον Θεόδ. Σεμερτζίδη στο liberal.gr}.

ΔΕΗ: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, παραμένει η ΔΕΗ, με τη μετοχή να συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διασπώντας σήμερα πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με τη στήριξη στα €2.8171. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 1,69% στα €2.90.

ΜΥΤΙΛ: Σε υψηλά ενάμιση έτους, βρίσκεται ο Μυτιληναίος, με τη μετοχή να διασπά σήμερα πτωτικά τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στα €6.0128. Η μετοχή υποχωρεί 1% στα €6.14.

ΜΕΤΚΑ: Προσπάθεια ανάκαμψης από την ανακοίνωση συγχώνευσης με τον Μυτιληναίο, κάνει η Μέτκα, με τη μετοχή να συνεχίζει  να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο της υπερπουλημένης ζώνης, με τη στήριξη στα €5.7505. Η μετοχή καταγράφει 0,96% στα €6.22.

ΟΠΑΠ: Καθοριστικές οι επόμενες συνεδριάσεις, για τον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να προσπαθεί να βρεθεί και πάλι πάνω από τον ΚΜΟ των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τη στήριξη στα €8.1908. Η μετοχή υποχωρεί 0,73% στα €8.17.

ΟΤΕ: Συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, πραγματοποιεί ο ΟΤΕ, με τη μετοχή να διατηρεί τον «χρυσό σταυρό», διαπραγματευόμενη σήμερα μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση στα €8.8937. Η μετοχή ενισχύεται 0,23% στα €8.67. (Από τον Θ.Σεμερτζίδη στο Liberal.gr)

* ,