Λευκό τοπίο από Βορρά έως Νότο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λευκό τοπίο από Βορρά έως Νότο

11.02.2015 10:01
ΧΙΟΝΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στα λευκά ντύθηκαν χθες τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ χιόνι έπεσε ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας αφού το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας για το οποίο προειδοποιούσαν οι μετεωρολόγοι, έφτασε χθες στην Αττική προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Γιά αλλους το χιόνι αποτέλεσε πηγή παιχνιδιού και για άλλους πηγή ταλαιπωρίας στις μετακινήσεις τους

Γιά αλλους το χιόνι αποτέλεσε πηγή παιχνιδιού και για άλλους πηγή ταλαιπωρίας στις μετακινήσεις τους

Οι περισσότερες δυσκολίες παρατηρήθηκαν στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, αποκλεισμένη έμεινε το πρωί για αρκετές ώρες η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω. Επίσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, μέχρι το ύψος του Αγιου Πέτρου, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θήβας. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη και στους Θρακομακεδόνες.

Στη βόρεια Ελλάδα, ο παγετός στα δυτικά ορεινά και οι θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά διαδέχτηκαν τις χιονοπτώσεις. Οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, παγώνοντας το στρωμένο χιόνι και καθιστώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες τις μετακινήσεις.

Λευκό τοπίο από Βορρά έως Νότο

Την ίδια ώρα, στη Θράκη, η Τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής, λόγω των θυελλωδών πλευρικών ανέμων. Με ιδιαίτερη δυσκολία και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στο ορεινό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, στο Πήλιο, στη Βόρεια Χαλκιδική και στους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια Ημαθίας, Καϊμάκτσαλαν Πέλλας, Ελατοχώρι Πιερίας. Παρόμοιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και σήμερα, με το θερμόμετρο να παραμένει σε αρνητικό πρόσημο στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Στο Ρέθυμνο η θάλασσα... κατάπιε το λιμάνι

Στο Ρέθυμνο η θάλασσα… κατάπιε το λιμάνι

Στον πλημμυρισμένο Εβρο συνεχίστηκε η σταδιακή υποχώρηση των υδάτων, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει κρίσιμη. Στους σταθμούς μέτρησης των Κήπων και του Πετάλου το ύψος της στάθμης παρέμενε και χθες πάνω από τα όρια συναγερμού (6,60 μ. με όριο τα 6,40 μ. και 6 μ. με όριο τα 6,20 μ. αντίστοιχα), ενώ σε αυτόν του Πυθίου έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από το όριο των 5,70 μ.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Κρήτη. Οι αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου απαγόρευσαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην περιοχή του ποταμού Δρακουλιάρη καθώς υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης, ενώ αποκολλήθηκε και τμήμα του στεγάστρου του Παγκρητίου Σταδίου. Στο Ρέθυμνο η θάλασσα «εξαφάνισε» το λιμάνι.

Πρόγνωση
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας. Οι άνεμοι, ωστόσο, θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις και θα φτάσουν στο Αιγαίο ακόμα και τα 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

Ελαφρά βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη έως και το Σαββατοκύριακο. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται και πάλι στα ορεινά, αλλά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει παραμένοντας, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

Βασίλης Ιγνατιάδης – Στέλιος Βογιατζάκης

ETHNOS.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017