Κ.Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπό προυποθέσεις – Το Brexit δεν θα φέρει ύφεση

Το  ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπο προϋποθέσεις επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως δήλωσε, «Το ΔΝΤ  είναι ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα» και τόνισε πως «το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφ’οσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφ’όσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο»

Η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο έσπευσε να σχολιάσει πως «μια πιθανή μη συμμετοχή του Ταμείου δεν σημαίνει και την αποτυχία του ελληνικού προγράμμματος»

Nα αντιμετωπιστεί η «απογοήτευση» των πολιτών για την Ε.Ε.

Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ψήφος υπέρ του Brexit να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αλλά θα πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη διαφάνεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «απογοήτευση» των πολιτών, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η λέξη κλειδί σε αυτή την υπόθεση του Brexit είναι η αβεβαιότητα και, όσο αυτή η αβεβαιότητα θα διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να εξηγήσει με περισσότερο διαφανή τρόπο αυτά που κάνει, το τι σημαίνουν αυτά για τον πληθυσμό, το κόστος και τα οφέλη από τις ενέργειές της», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Ωστόσο, κάλεσε εξίσου τις χώρες-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για «ό,τι πάει στραβά».

Το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου θα μπορούσε, σύμφωνα με την ίδια, να συνδέεται εξίσου με ένα χαρακτηριστικό των δημοψηφισμάτων που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι συχνά δεν απαντούν στην ερώτηση που τους τίθεται.

«Όσο απλή κι αν είναι η ερώτηση, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στα θέματα που είναι τα πιο πιεστικά στο μυαλό τους», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίζεται «αισιόδοξη»: το Brexit θα μπορούσε παραδόξως να είναι ένα «καταλύτης» πίεσης προς τις χώρες της ΕΕ για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.