Κώστας Φέγγος: Το πολύ καλό και το πάρα πολύ καλό σενάριο…

Η αγορά θα κινείται με βάση τις εκτιμήσεις και τις φήμες για την ευστάθεια ή την αστάθεια του πολιτικού συστήματος, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ τα οικονομικά νέα δεν έχουν ιδιαίτερη επίπτωση, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Στο πολύ καλό σενάριο, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο του 2015.

Σε αυτή την περίπτωση οι “180 plus” ψήφοι θα εκληφθούν σαν σταθερότητα, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα προσφέρει φρέσκο και πολύ χρήμα στις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο θα οδηγηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Φυσικά για να διορθωθεί η Οικονομία, ακόμη θα χρειάζεται σοβαρότητα και εθνικό σχέδιο από μεριάς των πολιτικών, αλλά τα πράγματα γίνονται ευκολότερα όταν έχεις λεφτά.

Στο πάρα πολύ καλό σενάριο, τα παραπάνω θα συνοδευτούν από μια Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με συμμετοχή και της Αντιπολίτευσης, που θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης.

Στο πρώτο κακό σενάριο, θα εκλεγεί ΠτΔ αλλά με συμφωνία για εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχιστεί ο αργός θάνατος της Οικονομίας που συντελείται από τις Ευρωεκλογές έως τώρα.

Η Ελλάδα σε συνεχή προεκλογική περίοδο θα αδυνατεί να πάρει αποφάσεις, οι ξένοι θα πιέζουν και σύντομα θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Σε τέτοιες συνθήκες το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να απαξιώνεται.

Στο δεύτερο κακό σενάριο, δεν θα εκλεγεί ΠτΔ και θα πάμε άμεσα για εκλογές. Ο Κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και οι εκλογές θεωρείται πολύ απίθανο ότι θα δώσουν σταθερή Κυβέρνηση. Οπότε θα πάμε και για δεύτερες εκλογές.

Μέχρι να βρεθεί Κυβέρνηση να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ποσοτική χαλάρωση και με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση της Οικονομίας, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Κάποτε κάποιος θα κάνει σταθερή Κυβέρνηση και εν απουσία Αγοράς θα υπογράψει νέα μνημόνια.

Σε όλα τα παραπάνω η έξοδος από το ευρώ είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς θα επηρεάσει την Ευρώπη, ενώ ένα ‘bail in’ τύπου Κύπρου ή χειρότερο, μπορεί να γίνει πιθανό”, εκτιμά ο πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.