Κώστας Καίσαρης: Η ΟΥΕΦΑ και οι ποινές της

Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Κώστας Καίσαρης

ΔΕΝ γίναμε σοφότεροι το Σαββατοκύριακο σε ό,τι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ. Ούτε πρώτη φορά ήταν χάλια ο Ολυμπιακός ούτε ήταν η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι ξεφούσκωσε.

 

Το μοναδικό νέο που προέκυψε είναι ότι ο Εργοτέλης παίρνει μαζί του στη βήτα εθνική και τον Πανθρακικό. Κι όπως είχαμε πει από το Σάββατο, σ’ αυτήν την περίπτωση σώνεται ο Κομπότης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τακτοποιήσει τα διόδια για το τελευταίο ματς στο Παγκρήτιο.

Και μιλάμε πάντα για ένα πρωτάθλημα «μία μέσα-μία έξω», σαν αυτούς που έχουνε βύσματα στο στρατό: Τη μία γίνεται, την άλλη δεν γίνεται με απόφαση Κοντονή. Τη μία γίνεται χωρίς κόσμο, την άλλη δεν γίνεται λόγω Εθνικής. Τη μία γίνεται με κόσμο, την άλλη δεν θα γίνει λόγω Πάσχα.

Ας πάμε, λοιπόν, τη συζήτηση μπροστά. Σε μια κουβέντα που έχει ανοίξει στο Ιντερνετ. Με τους οπαδούς Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να το θεωρούν σίγουρο: «Τελειώσανε τα ψέματα. Βγαίνει η απόφαση για την «εγκληματική οργάνωση» κι ο Ολυμπιακός βγαίνει από την Ευρώπη. Χάνει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στους ομίλους θα πάει ο δεύτερος».

Πώς όμως κινδυνεύει ο Ολυμπιακός να μείνει έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ (φωτό); Η ρητορική αυτή ερώτηση, μάλιστα, κυκλοφορεί εδώ και κάτι μήνες.

Σε σχέση δηλαδή με τις εξελίξεις στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και το ενδεχόμενο να μπλέξουν κάποια στιγμή οι «ερυθρόλευκοι». Αν κάποιος παράγοντάς τους, δηλαδή, βρεθεί μπλεγμένος.

Τα σχετικά ρεπορτάζ μάλιστα, αναφέρουν τις περιπτώσεις της Μέταλιστ και της Μπεσίκτας, όπου η επέμβαση της ΟΥΕΦΑ ήταν άμεση: Τις πέταξε και τις δύο έξω.

Γιατί όμως να τρέχουμε στην Τουρκία και στην Ουκρανία, όταν υπάρχει ελληνικό παράδειγμα; Ο Ολυμπιακός Βόλου και η υπόθεση των στημένων το καλοκαίρι του 2011. Τα στημένα σκάνε στις 22 Ιουνίου του 2011. Οταν έγιναν και οι πρώτες συλλήψεις.

Κανένα θέμα όμως για την ΟΥΕΦΑ. Με τον Αχιλλέα Μπέο προφυλακισμένο από τις 22/6/2011, ο Ολυμπιακός Βόλου δίνει δύο παιχνίδια για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αντίπαλός του η Ραντ. Εκτός έδρας κερδίζει 1-0 στις 14 Ιουλίου και 21 Ιουλίου στον Βόλο λήγει 1-1.

Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Κληρώνεται με την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα δύο αυτά παιχνίδια όμως δεν γίνονται ποτέ. Η ΟΥΕΦΑ, με απόφασή της στις 10 Αυγούστου, του επιβάλει ποινή αποκλεισμού πέντε ετών και τον αποβάλλει από τη διοργάνωση.

Με τον Αχιλλέα Μπέο στη φυλακή για δύο μήνες, η ΟΥΕΦΑ δεν είχε κανένα απολύτως θέμα ή πρόβλημα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η ΟΥΕΦΑ δεν είχε κανένα απολύτως θέμα ή πρόβλημα με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Η ΟΥΕΦΑ ενεργοποιήθηκε μόλις εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση. Ακόμα κι όταν είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου με αφαίρεση 8 βαθμών στις 22 Ιουλίου με την πρωτόδικη απόφαση για την ΟΥΕΦΑ, δεν είχε υπάρξει κανένα απολύτως θέμα.

Επειδή όπως προαναφέραμε, η απόφαση δεν ήταν τελεσίδικη. Οταν πλέον στις 10 Αυγούστου η απόφαση για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου ήταν αμετάκλητη, ενεργοποιήθηκε αυθημερόν η ΟΥΕΦΑ, του επέβαλε ποινή πενταετούς αποκλεισμού και τα ματς με την Παρί δεν έγιναν ποτέ.

Συμπέρασμα: Οποια κι αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης» σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης, δεν προκαλεί την οποιαδήποτε πρωτοβουλία-παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ.

Η ΟΥΕΦΑ επιλαμβάνεται και επιβάλλει ποινές μόνο όταν η όποια υπόθεση φτάσει στην αθλητική δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό ακριβώς με τον Αχιλλέα Μπέο προφυλακισμένο, ο Ολυμπιακός Βόλου έδωσε δύο παιχνίδια και μπήκε στην κλήρωση για την επόμενη φάση.

Επί του πρακτέου: Ο Ανδρεάδης, μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, τελειώνοντας την ανάκριση, θα κρίνει σε ποιους από αυτούς θα απαγγείλει κατηγορίες. Στη συνέχεια παίρνει το φάκελο ο εισαγγελέας κι αφού τον μελετήσει θα εισηγηθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο στις αρχές του 2016 θ’ αποφασίσει ποιους από τους κατηγορούμενους θα στείλει στο δικαστήριο. Εκεί (στο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα δηλαδή) πιθανολογείται ότι θα υπάρξει παρέμβαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Και μόνο αν υπάρξει τελεσίδικη καταδικαστική από την Επιτροπή της ΕΠΟ, παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ και ποινή αποκλεισμού. Αυτά.