«Κόφτης» και αναπροσαρμογή του ΑΜΕΜ από το Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Κόφτης» και αναπροσαρμογή του ΑΜΕΜ από το Χ.Α.

31.07.2015 23:01

«Κόφτης» και αναπροσαρμογή του ΑΜΕΜ από το Χ.Α. 

 
Το Χ.Α. πλέον ανοίγει αφού έχει παρέλθει ο βραχνάς του δημοψηφίσματος και ο άμεσος κίνδυνος φυγής από το ευρώ, ενώ η συμφωνία της 12-13ης Ιουλίου, όπως και να ‘χει, έδωσε… ζωή και… χρόνο στη χώρα και την οικονομία. 

Με στόχο να περιοριστούν οι όποιες «αγριότητες» και οι πιθανές ακρότητες σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις, η διοίκηση του Χ.Α. βάζει… κόφτη, κάνοντας πιο «ευαίσθητο» τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).


Αυτό θα ισχύσει για τις τρεις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των συναλλαγών, δηλαδή έως την Τετάρτη 5 Αυγούστου, αλλά φυσικά τίποτα δεν αποκλείει νέα παρέμβαση – ανανέωση, αν οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν. 

Το στατικό όριο λοιπόν για να μπει ο ΑΜΕΜ σήμερα είναι στο 10% διακύμανσης, ενώ για το πρώτο τριήμερο επανέναρξης μειώνεται στο 7%, ενώ το δυναμικό όριο ΑΜΕΜ από 3% που είναι σήμερα πέφτει στο 1,5%. 

Επίσης, η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών σήμερα είναι στο 30% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%), ενώ με την απόφαση για το πρώτο τριήμερο πέφτει στο 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%).

Στόχος είναι να υπάρξει η κατά το δυνατόν ηπιότερη επανέναρξη των συναλλαγών, να περιοριστούν οι πολύ αιχμηρές ή οι ακραίου τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017