“Κόκκινο πανί” για τις αγορές και τους διεθνείς οίκους βασικοί υπουργοί | Mikrometoxos.gr

“Κόκκινο πανί” για τις αγορές και τους διεθνείς οίκους βασικοί υπουργοί

28.01.2015 10:35

«Πολύ αριστερή» και «συγκρουσιακή προς την ΕΕ» είναι οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που δίνουν στη νέα κυβέρνηση  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνή μέσα ενημέρωσης,  εστιάζοντας στα πρόσωπα  που αναλαμβάνουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια Οικονομικών, διεθνών οικονομικών σχέσεων και ενέργειας.

 

Προβληματισμοί και ανησυχίες εκφράζονται για την τοποθέτηση  στο ΥΠΟΙΚ του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος είναι ένθερμος υπέρμαχος του κουρέματος του χρέους, διατυπώνοντας σε άρθρα και αναλύσεις του την άποψη ότι δεν είναι βιώσιμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου διεθνών οικονομικών σχέσεων στον  Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τοποθετήθηκε υφυπουργός Οικονομικών. «Κόκκινο πανί» αποτελεί βέβαια  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο υπερυπουργείο όπου ενσωματώνεται το υπουργείο Ενέργειας.

Οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το sofokleousin.gr – ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προβάλλοντας «μη ρεαλιστικές» απαιτήσεις  και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυβερνήσεις των χωρών του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

Φόβοι εκφράζονται και για τους χειρισμούς στο μέτωπο των τραπεζών, οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στο Δημόσιο και η κυβέρνηση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να τοποθετήσει νέες διοικήσεις ‘η να τις θέσει υπό άμεσο έλεγχο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμάται ότι καμία δεν πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο εξάμηνο – ακόμη και εκείνες για τις οποίες απομένουν μόνο τυπικές διαδικασίες για να ολοκληρωθούν.

Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργείται, είναι η αντίδραση των αγορών.   από ξένα funds, Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτη  έχανε έως και 6,5%  υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, κλείνοντας τελικά -3,6%, ενώ ο τραπεζικός βρέθηκε στο -13%(!), καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σημίωσαν  μεγάλη πτώση (ανέβηκαν οι αποδόσεις τους – δηλαδή το θεωρητικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου).

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017