Κόκκινο έχει ήδη κτυπήσει η δαπάνη για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κόκκινο έχει ήδη κτυπήσει η δαπάνη για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία

30.06.2016 08:21

Κόκκινο έχει χτυπήσει η δαπάνη για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία ήδη από το πρώτο τετράμηνο του έτους. Η υπέρβαση φαίνεται να ξεπερνά τα €200 εκατ. και υπολογίζεται περίπου στα €220 εκατ., ποσό το οποίο στο τέλος του έτους θα είναι τριπλάσιο, με τα σπασμένα να πληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε clawback.

analitis.gr

1 δισ. rebate και clawback απειλούν την ομαλή προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία

Σε μια αγορά φαρμάκου των περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως η ελληνική, οι φαρμακευτικές καλούνται να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με το συνυπολογισμό του rebate, όταν το 2015 το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 630 εκατ. και το 2014 γύρω στα 400 εκατ. Οι οικονομολόγοι της υγείας έχουν προειδοποιήσει για τη μη βιωσιμότητα της επιβολής clawback, ιδίως σε ό,τι αφορά στη νοσοκομειακή δαπάνη για τα φάρμακα.  Αντίστοιχα, έχουν κινητοποιηθεί ενώσεις ασθενών, καθώς στην περίπτωση που κάποια φαρμακευτική δεν ανταποκριθεί στους κανόνες της απόφασης καταβολής clawback, προβλέπεται σε αυτήν η διακοπή των σχέσεων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, γεγονός  που σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα διακόπτεται η προμήθεια φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θεραπεία των ασθενών.

Clawback: σε θολά νερά ΕΣΥ και χιλιάδες ασθενείς

Ειδικότερα, οι ασθενείς με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες έχουν από τον Ιανουάριο του 2016 έναν επιπρόσθετο λόγο να ανησυχούν πέρα από την εξαθλιωμένη κατάσταση του ΕΣΥ, καθώς έχουν εισέλθει σε θολά νερά με την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την επιβολή clawback στη φαρμακευτική δαπάνη των ελληνικών νοσοκομείων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλή προμήθεια των νοσοκομείων σε φάρμακα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δεν έχει προηγούμενο διεθνώς,  η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016 δεν μπορεί να υπερβεί τα €570 εκ. συμπεριλαμβανομένων φόρων, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της υγείας, μετακυλίει το κόστος της εγκεκριμένης από το υπουργείο Υγείας υπερβάλλουσας φαρμακευτικής δαπάνης στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν εμπλέκονται στη διαδικασία υπέρβασης της προϋπολογισμένης δαπάνης, παρά μόνο ως εταιρείες παραγωγοί των φαρμάκων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συμπληρώνουν οι ειδικοί αυτοί επιστήμονες, μπαίνει ταφόπλακα σε όποια κίνητρα υπήρχαν για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και τον περιορισμό ενδογενούς σπατάλης όπου υφίσταται.

Στα πηγαδάκια γύρω από το υπουργείο Υγείας το ερώτημα που προκύπτει πλέον αβίαστα είναι ποια θα είναι η στάση των φαρμακευτικών εταιρειών, όταν θα κληθούν να πληρώσουν τον παραφουσκωμένο λογαριασμό του clawback για το 2016.

Χ.Π.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017