Κων/νος Φέγγος: Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, για να δούμε επιθετικές πωλήσεις

“Το Χρηματιστήριο, για πολλοστή φορά, δεν προσφέρει νέα” επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος***.

Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για να δούμε επιθετικές πωλήσεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αιτία και κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει για όλους τους γνωστούς λόγους. Οπότε παραμένουμε στις σημερινές τιμές απαξίας, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για καλύτερες μέρες μπροστά.

Ας ασχοληθούμε συνεπώς για λίγο, με το πώς θα μπορούσε να είναι η κατάσταση. Το Χρηματιστήριο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις Επιχειρήσεις.

Και όταν λέμε εναλλακτικός, εννοούμε τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των Ελληνικών Επιχειρήσεων, που είναι δανεισμός και επιχορηγήσεις.

Δανεισμός και επιχορηγήσεις στην Ελλάδα ελέγχονται από τις Τράπεζες και οι Τράπεζες είναι και οι μόνες που έχουν αντλήσει χρήματα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, από το 2005 και ύστερα, αλλά κυρίως από το 2008 και ύστερα.

Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ξανά το Χρηματιστήριο, πηγή χρηματοδότησης Επιχειρήσεων.

Η επίλυση του θέματος των “κόκκινων” δανείων, η ανάγκη της Οικονομίας για χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια (equity financing), οι Αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά που εδώ και χρόνια συζητάμε, θα μπορούσαν να είναι κίνητρα.

Όμως για δουλέψει ένα Χρηματιστήριο, πρέπει να απενοχοποιηθεί το κέρδος και να μην δίνονται συνεχώς αντικίνητρα (κυρίως φορολογικά αλλά και κανονιστικά) στις Επιχειρήσεις να παρουσιάσουν κέρδη. Όταν το καταλάβουμε αυτό, όπως και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, θα έχουμε ελπίδες.

“Μέχρι τότε, παρακολουθούμε τις Τραπεζικές μετοχές και τις έντονες διακυμάνσεις τους, για κανένα trading και μόνο” αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

——————————

***(από την σημερινή ανάλυση της αγοράς του Θανάση Σταυρόπουλου στο euro2day.gr)

* ,