Κυπριακό: Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου – Κρίσιμες ώρες στη Γενεύη | Mikrometoxos.gr

Κυπριακό: Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου – Κρίσιμες ώρες στη Γενεύη

09.01.2017 08:40

Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Την Κυριακή είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας «τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ήταν «πολύ θετικός για τις ελληνικές θέσεις», ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ε.Ε. στη Διάσκεψη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Γενεύη, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι «θα πάει, μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας».

«Η μη παρουσία Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση. Πιο αναλυτικά, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι παρών στη Διάσκεψη και ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα». Επιπροσθέτως, «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

  • Στις 10.00 με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Στις 12.00 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
  • Στις 14.00 με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Στις 17.00 με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
  • Στις 19.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη
  • Στις 20.30 με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε  πως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η καλή βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017