Κυπριακό: Νέες συναντήσεις στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Συμφωνία στη δημιουργία ομάδας ειδικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, που θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων για το θέμα της ασφάλειας, στη βάση των οποίων θα γίνει πιθανόν στις 23 Ιανουαρίου νέα συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ στη Γενεύη, αναμένεται στο απογευματινό δεύτερο μέρος της Διάσκεψης, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σε δηλώσεις του στο κτίριο των ΗΕ λίγο πριν την έναρξη της απογευματινής συνάντησης και μετά από σειρά επαφών που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι απόψε αναμένεται ανακοίνωση ότι έγιναν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση για να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού και η ανακοίνωση της συμφωνίας για την δημιουργία της ομάδας ειδικών.

Στις συζητήσεις ακούστηκαν και υπάρχουν πολλές ιδέες αλλά και διαφωνίες με κεντρικό θέμα χωρίς ιδιαίτερες συγκλίσεις τις εγγυήσεις – παρεμβατικα δικαιώματα – ασφάλεια, είπε ο κ. Κοτζιάς.

Παρέθεσε τις προτάσεις της Ελλάδας οι οποίες είναι:

-Κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων
-Πιθανότητα δημιουργίας διεθνούς ομάδας που να παρατηρεί και να κάνει αναφορές και εκθέσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων για τη λύση του Κυπριακού
-Κατάργηση παρεμβατικών δικαιωμάτων
-Πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, με μια μεγάλη αποχώρηση στην αρχή (πρώτη μέρα ή εβδομάδα) και μετά συνεχής αποχώρηση με σαφή καταληκτική ημερομηνία.
-Να μην υπάρχει διάθεση – δικαίωμα για αναδιάρθρωση

Ο ΟΑΣΕ υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία να καταγράψει το μέγεθος, τον οπλισμό και το τύπου του οπλισμού του τουρκικού αλλά αν θέλουν και του ελληνικού στρατού έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης των στρατιωτικών ομάδων μετά τη λύση, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.