Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Εικόνες Αποκάλυψης - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο – Εικόνες Αποκάλυψης

06.02.2015 15:48
ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο – Εικόνες Αποκάλυψης

Κρίσιμη χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης την κατάσταση στον Έβρο, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη,έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Εικόνες Αποκάλυψης

Ο κ. Παυλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών ν’ απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι ο όγκος των νερών που μπήκαν στην κοίτη του ποταμού Έβρου ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, τόνισε ακόμα ότι ήταν τόσο μεγάλος ο υδάτινος όγκος που ήταν πραγματικά αδύνατον να κρατηθεί μέσα στα όρια της κοίτης του ποταμού.

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Εικόνες Αποκάλυψης

Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Εικόνες Αποκάλυψης

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση τόνισε ότι στα Λαγυνά που έχουν εκκενωθεί, πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σημείωσε με έμφαση ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό.

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Εικόνες Αποκάλυψης

Η κατάσταση στο Σουφλί σημείωσε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι τοπικές αρχές, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης τις απογευματινές και βραδινές ώρες σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Νωρίτερα, η η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, είχε δηλώσει ότι απόλυτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ύπαρξη.

«Έχω ήδη ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Έβρου και ειδικά τα Λαγυνά και ο Πόρος. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και τους τοπικούς φορείς για την άμεση κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τα χειρότερα. Το ελάχιστο που μπορώ να πω αυτές τις στιγμές είναι ότι συμπάσχω με τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», τόνισε η υφυπουργός.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

Διαβάστε ακόμη:

Βοριάδες και καταιγίδες σήμερα – Χιονιάς από την Κυριακή

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017