Κοτζιάς για αντι-Βαρουφάκης; To νέο e-mail Χαρδούβελη – Ο επίτροπος ως σουπερστάρ – Η ξυπόλυτη αντιπρόεδρος – Στουρνάρας ως… τερματοφύλακας | Mikrometoxos.gr

Κοτζιάς για αντι-Βαρουφάκης; To νέο e-mail Χαρδούβελη – Ο επίτροπος ως σουπερστάρ – Η ξυπόλυτη αντιπρόεδρος – Στουρνάρας ως… τερματοφύλακας

12.05.2015 03:19

Κοτζιάς για αντι-Βαρουφάκης;

 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ μια αυξημένη κινητικότητα εκ μέρους των Ι. Δραγασάκηκαι Ευ. Τσακαλώτου. Τι είδους κινητικότητα; Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, πάνε και έρχονται σε διάφορα ραντεβού, συνομιλούν με τους έξω, ακούν σκέψεις, προτάσεις και αναλύσεις. Οι συνομιλητές τους ωστόσο πιστεύουν ότι το πνεύμα Βαρουφάκη έχει, όχι μόνον αυτούς, αλλά όλους επηρεάσει. Κάνουν λόγο για το πνεύμα εκείνο που θέλει τους Ευρωπαίους… ανήμπορους, έτοιμους να παραδοθούν! Κάτι τέτοιο όμως, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως εκείνο που παρατηρούν είναι ότι μία εβδομάδα βγήκε ο Βαρουφάκης από τις διαπραγματεύσεις και ο Γ. Χουλιαράκης πέτυχε πρόοδο σε αυτές που δεν υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες.
***
Στην κυβέρνηση πάντως, με τη συμπλήρωση τριών μηνών εξουσίας, όλο και περισσότερο διερωτώνται ποιοι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, αν και όποτε αυτή υπάρξει. Κυβερνητικοί παράγοντες παρατηρούν ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει οικονομικό επιτελείο, ότι ο Βαρουφάκης είναι αποδομημένος, ο Δραγασάκης έχει μείνει πίσω, ο Σταθάκης δεν είναι για βαριά πράγματα και ο Τσακαλώτος τώρα άρχισε να κολυμπά στα βαθιά. Συνεπώς, θα πείτε, τι μένει; Η σιωπηλή Νάντια Βαλαβάνη που κάνει ό,τι μπορεί για να μαζέψει λεφτά και ο Δ. Μάρδας, ο οποίος ασχολείται με τα 40.000 ευρώ που έβγαλε στο Βέλγιο. Λένε, μάλιστα, επεκτείνοντας κάπως τη σκέψη τους, ότι απαιτείται μια ισχυρή προσωπικότητα για να αναλάβει την ευθύνη της οικονομίας…
***
Υπάρχουν όμως και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τις οποίες ευθύς αμέσως σας καταθέτω. Μου λένε, για παράδειγμα, ότι διαθεσιμότητα για έναν τέτοιο (βαρύ) ρόλο φέρεται να έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Λέτε να γίνει ο Βενιζέλοςτου Αλ. Τσίπρα; Βέβαια θα πρέπει πρώτα ο κ. Κοτζιάς να λύσει ορισμένα θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα περιοδεύσει.
***
Μια και έγινε λόγος για τον Ν. Κοτζιά, θυμήθηκα ένα περιστατικό που έγινε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών μόλις είχε επιστρέψει από την Ουάσιγκτον, όπου είχε σημαντικές επαφές. Ζήτησε τον λόγο και διαμαρτυρήθηκε επειδή, όπως είπε, τον δυσκόλεψε στις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς η υπόθεση με τον Σάββα Ξηρό. Και πώς νομίζετε ότι απάντησε ο Πρωθυπουργός; «Μα, Νίκο, ο μόνος που αντέδρασε όταν το συζητήσαμε ήταν ο Πανούσης, κανείς άλλος» και η συζήτηση έκλεισε εκεί.
To νέο e-mail Χαρδούβελη
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, που έμεινε στην ιστορία για το γνωστό e-mail του προς την (τότε) τρόικα, εξακολουθεί και τώρα να αποστέλλει… e-mail. Στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ να αποστέλλει e-mail για κάθε τι που αφορά τη ζωή του. Το νέο e-mail Χαρδούβελη εστάλη σε περιορισμένο αριθμό φίλων του από την Καλιφόρνια των  ΗΠΑ και πληροφορεί τους πάντες εδώ στην Ελλάδα ότι αυτός και η σύζυγός του Σούζαν Μπετζιάνέπειτα από 32 χρόνια έγγαμης ζωής και έπειτα από μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στο International House του Berkley ανακηρύχθηκαν ως το «ζευγάρι της χρονιάς». Η τελετή είχε και βραβείο με τίτλο «Τhe I-House Couple of the year», για το οποίο ο τελευταίος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών δηλώνει υπερήφανος. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή το ίδιο βραβείο κέρδισε πέρυσι επαξίως ο Ερικ Σμιτ (της Google) με τη σύζυγό του Γουέντι. Ειδικά για την Γουέντι ο κ. Χαρδούβελης ήταν διπλά χαρούμενος. Πρώτον, επειδή κέρδισε και αυτή το ίδιο βραβείο και δεύτερον (όπως αποκαλύπτει), γιατί τη γνωρίζει από τα παλιά, από τη δεκαετία του ’70, όταν αυτή ήταν μια άσημη κομμώτρια. Κούρευε μάλιστα τον κ. Χαρδούβελη στο I-House για χαρτζιλίκι. Τώρα, τον πληροφορώ ότι η ταπεινή και σεμνή Γουέντι που έπιανε το χέρι της στα ψαλίδια, στις χτένες και στο πιστολάκι, έγινε δισεκατομμυριούχος.
***
Και ενώ η κυβέρνηση στέλνει με κάθε ευκαιρία στο πυρ το εξώτερον το e-mail Χαρδούβελη και ο Πρωθυπουργός το αναφέρει συχνά ως παράδειγμα προς αποφυγήν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην Αμερική όπου βρίσκεται φαίνεται ότι δεν περνά και άσχημα. Τα λεφτά του άλλωστε τα έβγαλε έξω. Δύο ομιλίες στο Berkeley, γεύμα με ομογενείς, ομιλίες σε πολιτικούς. Επαίρεται για όλα αυτά και περιμένει να δει αν τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα είναι χειρότερα από αυτά που πρότεινε εκείνος.

Ο επίτροπος ως σουπερστάρ
Υποδοχή… σουπερστάρ (!) επεφύλαξε στον Δ. Αβραμόπουλο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο συνέδριο των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χαλκιδική. Με την είσοδο του επιτρόπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Πόρτο Καρράς» συνέβησαν περίεργα πράγματα: Τα φώτα έκλεισαν και άρχισε να προβάλλεται ένα βίντεο διαρκείας 10 λεπτών, με μουσική υπόκρουση τα… Carminα Burana, με τη ζωή και το έργο του Δ. Αβραμόπουλου (περίπου όπως αυτά τα βίντεο που προβάλλονται σε γάμους), από τότε που ήταν μικρός ως και σκηνές από επιθεωρήσεις αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων και συναντήσεων που είχε κατά καιρούς με ξένους ηγέτες. Εν συνεχεία η Μαρίνα Πατούλη(δημοτική σύμβουλος Πεύκης) ζήτησε και έβγαλε μια selfie με τον κ. Αβραμόπουλο. Η selfie έδωσε αμέσως το έναυσμα για δεκάδες άλλες από δημάρχους, αντιδημάρχους και περιφερειάρχες με τον επίτροπο, ο οποίος δεν χαλούσε σε κανέναν το χατίρι, παίρνοντας όλη τη δόξα από τον δήμαρχο Μαραθώνος Ηλ. Ψινάκη που ως την εμφάνιση του κ. Αβραμόπουλου στην αίθουσα ήταν αυτός ο σουπερστάρ. Ετσι, πέρασε απαρατήρητη μια προσφορά (αξίας εκατομμυρίων) που έκανε ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να εκταμιεύσει στην κυβέρνηση 460 εκατ. ευρώ όταν και όποτε παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τους πρόσφυγες. Το περίεργο σε όλη αυτή την ιστορία ήταν, όπως διαπιστώθηκε, ότι η κυβέρνηση όχι μόνον δεν παρουσίασε σχέδιο, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καν σχέδιο.
Η ξυπόλυτη αντιπρόεδρος
Μαθαίνω ότι όσοι επισκέπτονται τελευταίως τη γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης) στο γραφείο της βρίσκονται προ εκπλήξεως. Η κυρία αντιπρόεδρος κυκλοφορεί καμιά φορά στο γραφείο της… ξυπόλυτη. Βλέπετε, η κούραση, η ορθοστασία, ίσως και τα στενά παπούτσια κάνουν την αντιπρόεδρο να κυκλοφορεί έτσι. Να σημειώσω ότι το γραφείο της κυρίας Χαραλαμπίδου έχει πάντοτε τις πόρτες του ανοιχτές για όλον τον κόσμο, χωρίς ασφάλεια, και ότι η ίδια δέχεται ευχαρίστως όλους όσοι επιθυμούν να συζητήσουν μαζί της.

Ο νυχτερινός επισκέπτης
Κάποιες νύχτες, όπως ο ίδιος αφηγείται στους συνομιλητές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος πηγαίνει χωρίς συνοδεία και χωρίς φρουρά στο παλιό του γραφείο στο Πανεπιστήμιο: «Μου λείπει το Πανεπιστήμιο» λέει συχνά ο Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας έγινε αυτομάτως και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου. Δεν πρόκειται δηλαδή να ξαναδιδάξει.
Στουρνάρας ως… τερματοφύλακας
Πώς νομίζετε ότι αντιμετώπισε ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας τα όσα άκουσε την Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή; Ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του ότι εφαρμόζει κατά γράμμα το καταστατικό της Τράπεζας. Τώρα τι κάνει για να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον είναι μια άλλη ιστορία, που δεν θέλει να αναφέρεται. Από σεμνότητα, προφανώς.
***
Οσοι γνωρίζουν όμως αυτά που συμβαίνουν όλους αυτούς τους μήνες, σημειώνουν ότι αν δεν ήταν ο κ. Στουρνάρας, ο ELA δεν θα υπήρχε για την ελληνική οικονομία. Και (κυρίως) ότι το θέμα της απομείωσης των εγγυήσεων των ομολόγων θα είχε επισυμβεί εδώ και μήνες.
***
Οταν μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης ερωτάται για τις πιέσεις που του ασκούνται στο εσωτερικό της ΕΚΤ, απαντά ως… πορτιέρο: «Εως τώρα έχω αποκρούσει επτά πέναλτι». Επτά πέναλτι; Σωστός τερματοφύλακας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017