Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων – Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας οι εγγυήσεις

Για την επίλυση του Κυπριακού και στον απόηχο του ναυαγίου του Μον Πελεράν, η Αθήνα ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατό και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος του.

“Η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Οι εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα είναι κατάλοιπο της αποικιοκρατίας” τόνισε την Κυριακή στον Αlpha FM ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με το skai.gr.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας Λευκωσίας – Κατεχομένων η αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να γίνει σε σύντομο διάστημα και να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία

“Εμείς προτείναμε Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, χωρίς όμως εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα” διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος εξάλλου, εμμέσως, στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει με νόημα: “ελπίζω η Αλβανία να ανταποκριθεί καλύτερα στις προϋποθέσεις της ενταξιακής της πορείας”.