«Κοντός ψαλμός αλληλούια», κατά τη λαϊκή ρήση... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Κοντός ψαλμός αλληλούια», κατά τη λαϊκή ρήση…

16.04.2015 10:27

Δραματικά χαμηλή ορατότητα περιβάλλει πλέον την “ατμόσφαιρα” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς καταγράφεται εμφανώς η αδυναμία να σημειωθεί πρόοδος ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα να μην επιτευχθεί ο ζητούμενος “έντιμος συμβιβασμός” ανάμεσα στις δύο Πλευρές, καθώς οι “κόκκινες” γραμμές της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται “εκ των ων ουκ άνευ” από τους Δανειστές

Και ιδιαίτερα το ΔΝΤ (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις συντάξεων), ενώ προεξοφλείται ότι η τυχόν συμφωνία δεν θα γίνει πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου(!)

Συνακόλουθα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και οι δηλώσεις Αξιωματούχων, με αναφορές στην προοπτική να συντελεστεί σύντομα πιστωτικό γεγονός λόγω αδυναμίας κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της Χώρας

Καθώς η κάλυψη τους μετά το τέλος Απριλίου θα είναι σχεδόν αδύνατη δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί να τις προτάξει σε σχέση με τις λοιπές τρέχουσες Κρατικές υποχρεώσεις (μισθοδοσία κοκ).

Σαν αποτέλεσμα, η Ανάσταση του Θεανθρώπου δεν συντελείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που συνεχίζει να ακολουθεί τον … “Γολγοθά” του καθώς επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών.

Πρωταγωνιστής είναι πάλι ο Τραπεζικός κλάδος, ο αναμφισβήτητα πλέον πληττόμενος κλάδος από την δυστοκία των διαπραγματεύσεων, με τις τιμές των μετοχών να διαμορφώνονται κάτω από το 1 ευρώ (στη Eurobank δε, κάτω και από 0,1 ευρώ)

Αλλά και των τίτλων εταιρειών Κρατικού ενδιαφέροντος, για τους οποίους αδυνατίζει το σενάριο ιδιωτικοποίησής τους, ακόμη και στην περίπτωση του ΟΛΠ όπου η διγλωσσία καλά κρατεί…

Αντιθέτως, σχετική ανθεκτικότητα παρατηρείται στους λοιπούς τίτλους εταιρειών με υγιή θεμελιώδη όπου υπάρχουν θέσεις ξένων, ιδιαίτερα αν οι τιμές τους συγκριθούν με τα επίπεδα τιμών που είχαν καταγράψει το 2012, οπότε πάλι το “grexit” ήταν σενάριο υπολογίσιμης πιθανότητας.

Ωστόσο, η συντήρηση του υψηλού “country risk” δύσκολα θα αποτρέψει την αποεπένδυση και από αυτές τις μετοχές, γεγονός που διαφαίνεται ήδη από τη συμπεριφορά στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ που καταγράφουν απώλειες, παρά τη βελτίωση του προς καταβολή μερίσματος από τον τελευταίο.

Ωστόσο, “κοντός ψαλμός αλληλούια”, κατά τη λαϊκή ρήση. Οι διαπραγματεύσεις στο Euro Working Group πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η βούληση να εγκριθεί κάποια συμφωνία σε προσεχές Eurogroup.

Πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο που παρατείνει για την Ελληνική Οικονομία το καθεστώς “ασθενούς σε μονάδα εντατικής θεραπείας”, σύμφωνα με το οποίο θα χορηγηθεί κάποια χρηματοδότηση για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της, καθώς τα Κρατικά διαθέσιμα εξαντλούνται.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε, η ΕΚΤ ενέκρινε ένα ακόμη νέο όριο ELA ώστε να υποβοηθηθεί η Τραπεζική ρευστότητα…

Είναι φανερό ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά δεν αρκούν για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας (παρά τα θετικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και της ανεργίας για τους πρώτους μήνες του 2015).

Αντιθέτως, διατηρείται το υψηλό “country risk” και διαμορφώνονται προϋποθέσεις συνέχισης της αποεπένδυσης των επενδυτών εξωτερικού, με ισχυρή την πιθανότητα για γενίκευση του σκηνικού απαξίωσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Καθώς η αρνητική ψυχολογία οδηγεί στο ναδίρ την αισιοδοξία και μηδενίζει την διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων.

“Τελικά, το άθλιο επιχειρηματικό περιβάλλον της Χώρας και η καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων στα “σεντούκια” και στα “ασφαλή καταφύγια” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών

Παρά τις αρνητικές αποδόσεις που ήδη διαμορφώνει η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης του Mario Draghi” επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017