Κομισιόν: Έκκληση για δημοσιονομική τόνωση σε ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έμμεση έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες την επόμενη χρονιά, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο σύνολο της ευρωζώνης στο 1,7% τη φετινή χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ μιας χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.

«Υπάρχει έδαφος για μια σημαντικά πιο θετική δημοσιονομική στάση για την ευρωζώνη», η οποία θα συμπληρώσει την νομισματική πολιτική,αναφέρει η Κομισιόν σε έκθεση για τα σχέδια προϋπολογισμού των εθνικών κυβερνήσεων για την επόμενη χρονιά.

«Η ανάκαμψη δεν έχει επιταχυνθεί ακόμα, υπάρχει ακόμα αρκετό αχρησιμοποίητο εργατικό δυναμικό και κεφάλαιο και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη» σημειώνεται στην έκθεση.

Η Κομισιόν δεν αναφέρει ρητά την Γερμανία, αλλά από την στιγμή που η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δίνουν μάχη για να τηρήσουν τα όρια για το έλλειμμα, το Βερολίνο είναι το μόνο που έχει το δημοσιονομικό περιθώριο και τη βαρύτητα για να κάνει τη διαφορά.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,8% φέτος και στο 1,5% το 2017. Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,7% από 2% το 2015 και να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο στο 1,5% την επόμενη χρονιά.

«Θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση και η Κομισιόν λειτουργεί ως ένας υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Πιερ Μοσκοβισί. «Αυτό είναι ένα βασικό βήμα προς την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως η έκκληση για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο. «Όσοι έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να δαπανήσουν και να επενδύσουν περισσότερα για τους ίδιους αλλά και για το καλό των υπολοίπων» σημείωσε.

Στην έκθεση η Κομισιόν τονίζει πως η δημοσιονομική επέκταση την επόμενη χρονιά στο σύνολο της ευρωζώνης πρέπει να ανέρχεται στο 0,5% του ΑΕΠ. Μια επέκταση κατά 0,3% θα ήταν το κατώτατο αποδεκτό όριο και θα βοηθούσε να εξασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα μειώσει στο μισό το παραγωγικό κενό το 2017. Μια επέκταση κατά 0,8% θα ήταν το ανώτατο όριο και θα οδηγούσε στην πλήρη εξάλειψη του παραγωγικού κενού την επόμενη χρονιά, αν και θα προκαλούσε «πληθωριστική υπερθέρμανση» σε κάποιες χώρες.

Υπογραμμίζοντας την ανοχή της στους πιο χαλαρούς προϋπολογισμούς, η Κομισιόν δεν «πάγωσε» την χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία για την Ισπανία και την Πορτογαλία, παρά την παραβίαση των κανονισμών του δημοσιονομικού συμφώνου την προηγούμενη χρονιά.