Κλειστό λόγω αργίας: Τι θα γίνει όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο…

Του Μάνου Χατζηδάκη 

από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ [11.7.2015]  

Κλειστό λόγω αργίας: Τι θα γίνει όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο

Τι έγινε στο παρελθόν μετά από απρογραμμάτιστες παύσεις λειτουργίας της Χρηματιστηριακής αγοράς 

Στα 139 χρόνια λειτουργίας του Χρηματιστηρίου είναι η 12η φορά που οι συναλλαγές σταματούν από κάποιο γεγονός που δεν συνδέεται με προγραμματισμένες αργίες. Από αυτές οι παλαιότεροι της γενιάς μου στο Χρηματιστήριο έχουν ζήσει τις 6. Θα περίμενε κανείς  η πτώχευση του Τρικούπη να αποτελεί το πρώτο ιστορικό γεγονός για την παύση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

 

Ωστόσο στην σύντομη έρευνα κάποιων αξιόπιστων πηγών (ΧΑΑ, ΣΜΕΧΑ) διαπιστώνεται ότι η πρώτη παύση συναλλαγών γίνεται το 1923 για ένα μήνα η οποία διήρκησε από τις 21 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς έως τον Ιούλιο όπου υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάννης. Το 1931 το Χρηματιστήριο θα κλείσει επί 15 μήνες λόγω της ακραίας χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, του κραχ που ακολούθησε και της αδυναμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών.

 

Σύμφωνα με άλλες πηγές και δημοσιεύματα το χρηματιστήριο έκλεισε την 6η Απριλίου του 1941 –είσοδος των κατοχικών δυνάμεων στην Αθήνα- έως τις 9 Μάιου του 1941 και ξανά διέκοψε την λειτουργία του κατά την διάρκεια της κατοχής (2/7/1941 – Ιανουάριος 1942). Μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο η επόμενη διακοπή των συναλλαγών ήρθε την περίοδο της δικτατορίας στις 12 Δεκεμβρίου του 1972 με αφορμή κερδοσκοπικά φαινόμενα για να επαναλειτουργήσει στις 20 Ιανουαρίου του 1973. Η τελευταία πριν την μεταπολίτευση διακοπή σημειώνεται τον Ιούλιο του 1974 όταν σημειώθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο με την επίθεση του Αττίλα στη βόρεια Κύπρο από τον τουρκικό στρατό.

 

Διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα «τραπεζικής αργίας» και όπως ήταν αναμενόμενο η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε κλειστή όπως και η δευτερογενής αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) ενώ δεν διενεργούνται πράξεις εξαγορών μεριδίων στα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

 

Είναι απίθανο να ανοίξει το Χρηματιστήριο αν δεν υπάρχει κάποια στοιχειώδης ροή κεφαλαίων, τέτοια που να εξασφαλίζει την εκκαθάριση των συναλλαγών. Με κλειστό το διατραπεζικό σύστημα target οι ξένοι ή τα κεφάλαια από το εξωτερικό έχουν ήδη τεθεί εκτός συναλλαγών ενώ και οι εγχώριες χρηματιστηριακές κατάφεραν να εκκαθαρίσουν τις συναλλαγές των δύο τελευταίων συνεδριάσεων μετά από αρκετές ημέρες.

 

Το κλείσιμο της αγοράς ποτέ δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη καθώς είθισται να ακολουθεί ένα γεγονός με ιδιαίτερο αρνητικό αντίκτυπο. Η μόνη εξαίρεση έρχεται από την «τρελή» περίοδο του 1999 όπου ο πολύνεκρος σεισμός στην Αθήνα όχι μόνο δεν πτόησε τους επενδυτές εκείνης της περιόδου αλλά αποτέλεσε αφορμή για αγορές μετοχών.

 

Η απεργία των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος το 2008 μάλλον αποτέλεσε ένα είδος παύσης τεχνικής φύσεως χωρίς κάποιο ειδικό αντίκτυπο στην κερδοφορία και την αποτίμηση των εταιριών. Επίσης η περίοδος της αργίας στην Κύπρο δεν θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτική καθώς οι δύο βασικές τράπεζες που διαμορφώνουν το μεγαλύτερο μέρος του Κυπριακού δείκτη βρίσκονταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

 

Όπως και να έχει το άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς θα είναι «δύσκολο» όχι μόνο από πλευράς τάσης αλλά και από τεχνικής άποψης. Το παράδειγμα της Κύπρου μας δείχνει ότι η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας –υποθέτοντας ότι κάποιου είδους συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα στο ευρώ- επανέρχεται σε ένα μίνιμουμ ομαλότητας σε διάστημα μεταξύ 10 μηνών με ένα χρόνο.

* ,