Κλείδωσε η συμφωνία, πράσινο φως από τους θεσμούς | Mikrometoxos.gr

Κλείδωσε η συμφωνία, πράσινο φως από τους θεσμούς

11.07.2015 01:55

Η Ελλάδα έχει αιτηθεί 53,5 δισεκ. αλλά η ΕΕ ανεβάζει τον πήχη χρηματοδότησης

Ανεβάζουν τον πήχη χρηματοδότησης της Ελλάδος οι διεθνείς πιστωτές και επαναφέρουν στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως, εγκρίνοντας την ελληνική πρόταση. 
Ουσιαστικά η συμφωνία Ελλάδος και δανειστών κλείδωσε. Ως προς την χρηματοδότηση ΕΕ και ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος είναι 74 δισεκ. εκ των οποίων τα 58 δισεκ. θα τα χορηγήσει ο ESM και 16 δισεκ. το ΔΝΤ.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδος πιστεύουν ότι οι τελευταίες προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Αθήνα είναι θετικές και μπορούν να αποτελέσουν την βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης αξίας 74 δισ. ευρώ ανέφερε πηγή στις Βρυξέλες στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP
Το ελληνικό πρόγραμμα έχει λάβει θετική αξιολόγηση και το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM είναι έτοιμος  να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει  58 δισ. ευρώ νέο δάνειο συν 16 δισ. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα 74 δισ. θα αποτελέσουν το νέο πακέτο βοήθειας, το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος από τους θεσμούς.
Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί
1)Τα 53,5 δισεκ. ευρώ που ζητάει η Ελλάδα δεν επαρκούν.
2)Με αυτό το σχέδιο επαναφέρουν το ΔΝΤ. Θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ, θα καταβληθεί και η ληξιπρόθεσμη οφειλή τα 1,53 δισεκ. και εν συνεχεία το ΔΝΤ θα ξαναδανείσει την Ελλάδα που αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει έως το 2018 μαζί με την λήξη του προγράμματος.
3)Η αύξηση της χρηματοδότησης περίπου 20,5 δισ. θα πρέπει να οφείλεται κατά κύριο λόγω στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Το απόθεμα κεφαλαίου που απαιτείται για τις τράπεζες θα είναι 10-15 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017