Καύσιμο ανόδου για το ΧΑ το τραπεζικό +10%

Αντίδραση-“ελατήριο” καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανακάμπτει μετά από το διήμερο sell off, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μόλις τρεις μέρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.CAPITAL.GR
 
Καύσιμο ανόδου για το ΧΑ το τραπεζικό +10%

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,77% στις 538,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 99,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 4,76% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.451,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 10,40% στις 735,01 μονάδες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι πρόσφατοι χειρισμοί τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες όσο και από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της μείωσης του πολιτικού ρίσκου στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να μην συντηρηθεί η αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν δράσει αποτελεσματικά, μέχρι τώρα, για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο σύστημα.

Παράλληλα, οι traders αναμένουν τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για να έχουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σε περίπτωση που το πετύχει αυτό η ΕΕ, τότε θα αρθεί μια μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, η οποία πηγάζει από τις ανησυχίες για τις διαλυτικές τάσεις της ένωσης.

Και μπορεί οι αναλυτές να προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα οδηγήσει χαμηλότερα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αλλά οι αγορές φαίνεται ότι στοιχηματίζουν ότι έρχεται περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ για την άμβλυνση των επιπτώσεων.

Την ίδια ώρα, θετικά λειτουργεί και η δήλωση του επιτρόπου, P. Moscovici, ο οποίος ανέφερε ότι μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να έχει προκλήσεις, αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο εκείνες της πρώτης. Όπως επισήμανε, οι μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλλά και στην πρόσβαση στις αγορές. Το ίδιο και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει σήμερα. Άλλωστε ήταν αυτός που είχε πληγεί περισσότερο όχι μόνο το τελευταίο διήμερο, αλλά και σχεδόν ολόκληρο τον Ιούνιο. Η Πειραιώς καταγράφει κέρδη 13,77%, η Alpha Bank είναι στο +11,26%, η Eurobank ενισχύεται κατά 7,17% και η Εθνική είναι στο +7,53%.

Τον τραπεζικό κλάδο ακολουθούν οι ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύεται κατά 5,43%, η Μυτιληναίος με το +4,25% και η Τιτάν με το +3,83%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MOtor Oil, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Grivalia, Ελλάκτωρ και Folli Follie.

Στον αντίποδα, μπορεί οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να μην βρίσκονται στο “κόκκινο”, ωστόσο δεν μπορούν να “γράψουν” μπροστά ούτε το “συν”, κινούμενες χωρίς μεταβολή.

 

* ,