Κατρούγκαλος: Καμία μείωση στις συντάξεις κάτω από 1.300 ευρώ | Mikrometoxos.gr

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση στις συντάξεις κάτω από 1.300 ευρώ

11.09.2016 14:48

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.300 ευρώ, κάτι που αφορά το 20% των συνταξιούχων, όπως επισημαίνει. Παραδέχεται ωστόσο ότι για τις περισσότερες θα υπάρχει μια μικρή μείωση, ενώ θα υπάρχουν και πολύ λίγες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των συνταξιούχων, που η μείωση θα φτάνει έως το 40%.

Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά και στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις, εκτός εκείνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει καμιά ζήτηση αναδρομικών που να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. «Για παράδειγμα», αναφέρει ο υπουργός, «όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημειώνει: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν εκτός συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε» και προσθέτει ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ακόμη ο υπουργός, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό τοπίο στα κανάλια, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν είναι απροστάτευτοι. «Όποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει», επισήμανε ο υπουργός.

Επίσης, εξήγησε ότι η «επιταγή εργασίας» θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιδοτεί εν μέρει την εργασία του, με τον εργοδότη, παράλληλα, να είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Υπερασπιζόμενος, δε, τη διαδικασία αδειοδότησης, τόνισε: «Προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εξαιρέσεις από αυτό, ούτε υπάρχει λίγη και πολλή νομιμότητα».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει γνωστή ακόμα την επίσημη θέση της για το ζήτημα αυτό. «Εμείς πραγματικά περιμένουμε από τη ΝΔ που έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πει αν πράγματι είναι απέναντι σ’ αυτό που ο παλιός αρχηγός της είχε αποκαλέσει νταβατζήδες και αν συμφωνεί με το να επικρατήσει ένα τοπίο νομιμότητας και κράτους δικαίου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017