Κατρούγκαλος: Επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα στα εργασιακά | Mikrometoxos.gr

Κατρούγκαλος: Επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα στα εργασιακά

23.10.2016 11:49

Στο περιθώριο της σημερινής διαπραγμάτευσης του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο υπουργός υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Αυγή ότι στόχος είναι «η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», με αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πρόθεση του Γ. Κατρούγκαλου, να καταργήσει τις μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος των εργαζόμενων κάτω των 25 ετών.

«Όπλο» στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά αλλά και η στήριξη των ελληνικών θέσεων τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το συμβούλιο υπουργών.

Σε άλλη συνέντευξη του υπουργού στο ΑΠΕ, εκφράζεται αισιοδοξία ότι «θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων».

Τονίζει ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, «το ΔΝΤ είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα», «αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, κάνοντας λόγο για «δηλητηριώδες κλίμα γενικευμένης παραπληροφόρησης». Και εξηγεί ότι υπήρχε μια αναπροσαρμογή στις επικουρικές τον Ιούλιο, «που δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει σε ένα μήνα και σε κάθε ταμείο, η ίδια αναπροσαρμογή σε διαφορετική όμως κατηγορία συνταξιούχων, σε διαφορετικό πληθυσμό λαμβάνει χώρα». «Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου», σημειώνει.

Για τον υποκατώτατο μισθό αναφέρει ότι ήδη υπάρχει ένα θετικό κεκτημένο από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ότι είναι αντίθετο στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, «και επομένως ως θέμα που κείται εκτός της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιμείνω στη διαπραγμάτευση της Κυριακής να τεθεί εκτός».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δυο μέτωπα, αυτοί που θέλουν να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, με τα γνωστά διαλυτικά αποτελέσματα, και «το μέτωπο το δικό μας, όλων όσοι θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη και προφανώς όσοι θέλουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Και επισημαίνει ότι «μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι υπεσχημένο ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό επιπλέον θα δώσει μια ώθηση στην οικονομία, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017