Κατρούγκαλος - Δανειστές: Ακραίες θέσεις του ΔΝΤ για συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κατρούγκαλος – Δανειστές: Ακραίες θέσεις του ΔΝΤ για συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις

24.10.2016 08:09

Διερευνητική αλλά και …φαρμακερή για τις ελληνικές επιδιώξεις,  ήταν η πρώτη συνάντηση, την Κυριακή, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών  για τα εργασιακά. Ερωτηθείς για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «ακραία».

Tο ΔΝΤ να επιμένει στις ακραίες θέσεις του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων. Το Ταμείο αντέκρουσε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να επανέλθει σε ουσιαστική λειτουργία το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στον κορπορατισμό του παρελθόντος» υποστήριξε το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι  το παλιό σύστημα διαπραγμάτευσης ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα.
Εξέφρασαν μάλιστα την άποψη πως αυτή ήταν μια από τις αιτίες που δημιούργησαν τα σημερινά ελλείμματα.
Το ΔΝΤ – και όχι μόνο – επιμένει επίσης ότι πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση, τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας.

Όπως ανέφερε, δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μνημονιακή αξίωση, η προσφυγή στον ΟΜΕΔ να έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές , από εργοδότες και εργαζόμενους.

O υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου.

Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών δύο φορές την Πέμπτη.

Την Τρίτη στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017