Κανάλια: Καταπέλτης για τις κυβερνητικές πρακτικές είναι η 29σέλιδη επιστολή της Κομισιόν. | Mikrometoxos.gr

Κανάλια: Καταπέλτης για τις κυβερνητικές πρακτικές είναι η 29σέλιδη επιστολή της Κομισιόν.

04.07.2016 11:25

Καταπέλτης για τις κυβερνητικές πρακτικές στην διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος, είναι η πολυσέλιδη επιστολή της Κομισιόν.

Σήμερα  εκπνέει η προθεσμία του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητείται η ακύρωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 29 σελίδων επιστολή της εγκαλεί την Κβέρνηση για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, τον παραγκωνισμό των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, την συγκέντρωση εξουσιών σε κυβερνητικά στελέχη και την περιορισμένη χρήση του εύρους του τηλεοπτικού φάσματος στην χώρα. Ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, στην επιστολή-κόλαφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή, καταλογίζει, μεταξύ πολλών άλλων, στην Κυβέρνηση ότι, χειραγωγεί την Ανεξάρτητη Αρχή που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά (ΕΕΤΤ) , συγκεντρώνει εξουσίες και κανονιστικές αρμοδιότητες σε κυβερνητικά στελέχη αντί σε Ανεξάρτητες Αρχές, ότι κάνει μερική αξιοποίηση του εύρους του τηλεοπτικού φάσματος και ότι επιδιώκει μονομερή ωφέλεια του κρατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

AdTech Ad

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τονίζει ότι, μετά από την αποκάλυψη της επιστολής, που έχει σταλεί από τις 16 Ιουνίου, κυρίως όμως λόγω των θέσεων της Κομισιόν, ουσιαστικά «ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών είναι στον αέρα», καθώς η Επιτροπή σημειώνει σειρά παραβιάσεων για το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Στην επιστολή Έτινγκερ «αναφέρεται ευθέως ότι το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε η Ελληνική Κυβέρνηση αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παραβιάζει κοινοτικές αρχές και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες. Η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο  τεσσάρων αδειών είναι σαφής», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ.

«Η επιστολή δεν αφορά την διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών» αναφέρει σε δήλωση του, χωρίς να απαντά στις μομφές της Κομισιόν, ο Νίκος Παππάς, προς τον οποίο εξαπέλυσε επίθεση η Νέα Δημοκρατία.

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού», αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας.

«Η επιστολή – κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιό της Κυβέρνησης: να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες, να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει» απάντησε μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου, η ΝΔ.

Απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα ζητεί η ΕΙΤΗΣΕΕ

Η Ένωση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, αφού υπογραμμίζει την σωρεία κυβερνητικών παρατυπιών που κατέγραψε η Κομισιόν, ζητά απαντήσεις σε μια λίστα από καυτά ερωτήματα.

-Γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επιμελώς αποκρύψει την ύπαρξη αυτής της επιστολής;

-Η Επιτροπή κατηγορεί την Κυβέρνηση και για πραξικοπηματικές ενέργειες, αλλά κυρίως για απόκρυψη της αλήθειας. Η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προχωρήσει αποκρύπτοντας την αλήθεια και αδιαφορώντας εάν στο εγγύς μέλλον το συνολικό πλαίσιο που έχει επιβάλει θα ανατραπεί πλήρως;

-Η παρέμβαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως προάγγελος της γνώμης της ΕΕ και για άλλες προσφυγές που έχουν κατατεθεί πχ. για το ΕΣΡ, καθώς υποδηλώνει το πνεύμα των Βρυξελλών έναντι των μεθοδεύσεων που επιχειρούνται στην Αθήνα. Η κυβέρνηση θα αδιαφορήσει και πάλι για το γεγονός ότι η χώρα θα διασυρθεί αρκεί να εξυπηρετήσει μικροκομματικούς βραχυπρόθεσμους σκοπούς;

Αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση

Το σκληρό ύφος της επιστολής και οι διαπιστώσεις της Κομισιόν για τις κυβερνητικές πρακτικές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση. Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση – όπως κάνει και με τον εκλογικό νόμο – βάζει πρώτα το κομματικό συμφέρον», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017