«Καμπανάκι» για την έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος χτύπησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) | Mikrometoxos.gr

«Καμπανάκι» για την έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος χτύπησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB)

10.03.2015 22:48

«Καμπανάκι» για έκθεση τραπεζών σε χρέος

Δεν είναι επενδύσεις χωρίς ρίσκο τα ομόλογα, προειδοποιεί το ESRB

 

«Καμπανάκι» για την έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος χτύπησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), προειδοποιώντας ότι είναι απαραίτητη μια επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου για την κατοχή τέτοιων τίτλων.

 

Όπως σημειώνει σε έκθεσή του το ESRB, του οποίου προεδρεύει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, η εκτεταμένη ρύθμιση ενδέχεται να έχει οδηγήσει τις τράπεζες στο να επενδύουν υπερβολικά σε κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, τονίζει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν συνιστούν επενδύσεις χωρίς ρίσκο.

 

Επίσης, στην έκθεση αναγνωρίζεται η δυσκολία στην αναμόρφωση του υπάρχοντος πλαισίου χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων. «Το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο για την έκθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κρατικό χρέος πρέπει να επανεξεταστεί σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο Ντράγκι στον πρόλογο της έκθεσης. «Πιστεύω ότι η έκθεση θα βοηθήσει να ξεκινήσει μια συζήτηση που, κατά τη γνώμη μου, έχει καθυστερήσει πολύ», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

Παράλληλα, το ESRB ανέφερε ότι μετά τη μείωσή τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι τοποθετήσεις των τραπεζών -από «εύθραυστες» χώρες της Ευρωζώνης- σε κρατικό χρέος έχουν αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Επίσης, το Συμβούλιο παρέθεσε μια σειρά μέτρων, όπως αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τους κινδύνους.

 

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Nikkei» αποκάλυψε ότι η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία καθορίζει τα διεθνή χρηματοπιστωτικά πρότυπα, ενδέχεται να ζητήσει από τις τράπεζες που διακρατούν προϊόντα που συνδέονται με επιτόκια, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση υποστηρίζεται από τη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν εγείρει αντιδράσεις.

 

Πριν από δύο χρόνια, η Επιτροπή ανέθεσε σε μία ομάδα εργασίας να σχεδιάσει νέους κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρότασή τους αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό τον μήνα, όμως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντιδρούν σθεναρά σε μια ποσοτική απαίτηση.

 

Η Επιτροπή της Βασιλείας θα μπορούσε αντ’ αυτού να προτείνει να ενισχύει κάθε χώρα την εποπτεία, βάσει της κατάστασής της, ή η επιτροπή θα μπορούσε να καθυστερεί την ανακοίνωση ώστε να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση επί του θέματος.

 

Εάν επιβληθεί μια συγκεκριμένη κεφαλαιακή απαίτηση, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ανταποκριθούν στο νέο πρότυπο είτε μειώνοντας τις τοποθετήσεις τους σε χρέος, είτε αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους βάση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, εάν τους δινόταν αρκετός χρόνος μέχρι την εφαρμογή του νέου κανόνα. Εάν, όμως, τους δινόταν ελάχιστος χρόνος, τότε θα μπορούσε να επηρεαστεί η αγορά κρατικών ομολόγων.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017