«Καθώς διανύουμε το 2015 θα δούμε πολύ περισσότερες M&A από τον φαρμακευτικό κλάδο»… | Mikrometoxos.gr

«Καθώς διανύουμε το 2015 θα δούμε πολύ περισσότερες M&A από τον φαρμακευτικό κλάδο»…

10.02.2015 04:30

 

Περισσότερες μεγάλες συμφωνίες αναμένουν στον φαρμακευτικό κλάδο το 2015 οι «ειδικοί» του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Μ&Α), αν και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να έχουμε μια επανάληψη της φρενίτιδας του περασμένου έτους. Επιπρόσθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και οι συμφωνίες δεν θα έχουν σαν κίνητρο φορολογικούς λόγους. «Καθώς διανύουμε το 2015, περιμένω να δω πολύ περισσότερες M&A από τον φαρμακευτικό κλάδο», δήλωσε ο Hamilton Matthews, διευθύνων σύμβουλος της Mergermarket.

 

Η υγειονομική περίθαλψη αποτέλεσε την πιο στοχευμένη βιομηχανία κατά το περασμένο έτος, με μεγάλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της, ύψους 68,7 δισ. δολ., προσφοράς της Actavis για την Allergan και της, ύψους 46,8 δισ. δολ., της Medtronic για την Covidien. Ωστόσο, ορισμένα deals, όπως η προσφορά της Pfizer για την AstraZeneca και της AbbVie για τη Shire, έπεσαν στο κενό, εν μέσω πιέσεων και διαμαρτυριών σχετικά με το εθνικό συμφέρον ή κατηγοριών ότι οι εν λόγω συμφωνίες αποσκοπούσαν στη μετατόπιση των διεθνών εδρών για φορολογικούς λόγους (συμφωνίες «φορολογικής αντιστροφής»).

 

«Πρόκειται να δούμε πολύ λιγότερη φορολογική αντιστροφή σε σχέση με πέρυσι… Αλλά πολλές εταιρείες – όπως η Shire – είναι σε θέση να κάνουν περισσότερες εξαγορές, ή έχουν μια πιεστική ανάγκη να το πράξουν», δήλωσε ο Maddy McTernan, επικεφαλής του βρετανικού κλάδου Μ&Α στην Credit Suisse. Η Shire έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, αλλά διαθέτει μια μεγάλη επιχειρησιακή βάση στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, η Shire ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την αμερικανική NPS Pharmaceuticals, έναντι 5,2 δισ. δολ., στην πρώτη της μεγάλη κίνηση μετά την περσινή αποτυχημένη προσπάθεια. Ο McTernan δήλωσε ότι το 2015, ορισμένοι αυστηροί κανόνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτρέψουν προσφορές για βρετανικές εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου.

 

Οι κανόνες, που εισήχθησαν το 2011, προβλέπουν ότι οι επίδοξοι αγοραστές έχουν μόλις 28 ημέρες στη διάθεσή τους για να προβούν σε μια δεσμευτική προσφορά, ή αλλιώς θα πρέπει να απομακρυνθούν για έξι μήνες. Το πρώτο μεγάλο τεστ αυτού του κανόνα ήταν η προσφορά της Pfizer, ύψους 55 λιρών ανά μετοχή, για την AstraZeneca, το περασμένο έτος, η οποία οδήγησε σε μια σπάνια αποτυχία για τον αμερικανικό κολοσσό. «Οι μικρότερες προθεσμίες των 4 εβδομάδων οδηγούν τους ανθρώπους να το ξανασκέφτονται», δήλωσε ο McTernan. «Ειλικρινά είναι ένα ρίσκο που δεν είναι πολλοί υποψήφιοι πρόθυμοι να αναλάβουν», πρόσθεσε.

 

Αρκετές φαρμακευτικές συμφωνίες των τελευταίων 12 μηνών είχαν ως κίνητρο την επιθυμία αποβολής μη βασικών assets και επικέντρωσης σε τομείς ισχύος. Τέτοιο παράδειγμα είναι η αγορά της Actavis από την AstraZeneca, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Ο Steve Allan, διευθυντής M&A ΕΜΕΑ στην Towers Watson, προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2015.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017