Κίνδυνοι στις ευρωπαϊκές αγορές – Για «φούσκες» και υπερτίμηση φοβούνται οι αναλυτές | Mikrometoxos.gr

Κίνδυνοι στις ευρωπαϊκές αγορές – Για «φούσκες» και υπερτίμηση φοβούνται οι αναλυτές

07.04.2015 23:00

Για κινδύνους δημιουργίας «φουσκών» και υπερτιμήσεων στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές προειδοποιούν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι μετοχές σημειώνουν ισχυρά κέρδη, οι επαναγορές ιδίων μετοχών επανέρχονται και ξένοι επενδυτές συσσωρεύονται.

 

Χάρη στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, που «ρίχνει» 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στις αγορές, το ευρώ ολοκλήρωσε τον Μάρτιο το ιστορικά χειρότερό του τρίμηνο, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε το καλύτερο τριμηνιαίο ποσοστό ανόδου του από το γ’ τρίμηνο του 2009.

 

Οι παρατηρητές των τάσεων της αγοράς και οι αναλυτές μετοχών αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο κερδών, αλλά πέρα από τον ορίζοντα προβάλλει η συνήθης συζήτηση για «φούσκες» και κινδύνους υπερτιμήσεων. Εξάλλου, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν ήδη βιώσει αυτό το σενάριο.

 

«Η ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα οι μετοχές, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ένα-δύο χρόνια πριν, επειδή προφανώς η νομισματική αρχή των ΗΠΑ φόρτωσε το σύστημά μας με διευκολυντικό κεφάλαιο… και τώρα σχεδόν βλέπουμε μια εικόνα καθρέφτη του τι συμβαίνει εδώ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Mike Thompson, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής παγκόσμιων αγορών στην S&P Capital IQ, στο «CNBC».

 

Ο S&P 500 κατέγραψε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες αγορές κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη μόλις 0,7%.

 

Ένα άρθρο από το «Reuters» την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ορισμένοι αναλυτές αρχίζουν ήδη να εικάζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων (tapering) ίσως ακόμη και πριν από το τέλος του 2015 και πολύ πριν από τις αρχικές προσδοκίες.

 

Αυτό έρχεται καθώς τα δεδομένα επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν φέρει καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ελαφρώς υψηλότερα.

 

Οι αγοραστές θα μπορούσαν επίσης να είναι λίγο δύσπιστοι όσον αφορά στην αναλογία τιμής προς κέρδη. Η αναλογία για τον Euro Stoxx 600 διαμορφώνεται τώρα πάνω από τον S&P 500, μετά από χρόνια που συνέβαινε το αντίθετο, με μια υψηλότερη αναλογία να σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες υπερτίμησης.

Επιπλέον, εάν αγοράζετε ευρωπαϊκές μετοχές, αποτελείτε μέρος της γενικότερης τάσης, κάτι που πρέπει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Piers Curran, επικεφαλής συναλλαγών στην Amplify Trading, δήλωσε στο «CNBC» ότι θα προτιμούσε τις κυκλικές μετοχές σε αυτό το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, το «MarketWatch» μετέδιδε πως η πτώση των εταιρικών κερδών μπορεί να αποδειχτεί «bullish» για τις αμερικανικές μετοχές. Όπως σημειώνεται, η ηπιότερη ανάπτυξη κερδοφορίας ενδυναμώνει τις αποδόσεις στον S&P 500, εκτός και εάν πρόκειται για μια ετήσια πτώση μεγαλύτερη του 20%.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017