Κίνα: Παρέμβαση για στήριξη γιουάν, νέα υποτίμηση από PBOC – Χαιρετίζει την υποτίμηση το ΔΝΤ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κίνα: Παρέμβαση για στήριξη γιουάν, νέα υποτίμηση από PBOC – Χαιρετίζει την υποτίμηση το ΔΝΤ

13.08.2015 04:12

Κίνα: Παρέμβαση για στήριξη γιουάν
Νέα υποτίμηση από PBOC – Χαιρετίζει την υποτίμηση το ΔΝΤ

Σε παρέμβαση για να ενισχύσει το γιουάν τα τελευταία λεπτά των συναλλαγών, προέβη, χθες, η Κίνα, σε μια προφανή προσπάθεια να αποφευχθεί η υπερβολική πτώση του νομίσματος καθώς οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν τον ρόλο της αγοράς στον καθορισμό της ισοτιμίας.
 
Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε σε νέα υποτίμηση του γιουάν, θέτοντας ως σημείο αναφοράς τα 6,3306 γιουάν ανά δολάριο, λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς, ποσό χαμηλότερο από τα 6,2298 δολάρια που είχε ορίσει προχθές.
Σχετική εικόνα
Στο χαμηλό ημέρας, το γιουάν βρέθηκε να υποχωρεί χθες σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου –το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό πτώσης- στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, με το 1 δολάριο να αγοράζει περίπου 6,45 γιουάν.
Σχετική εικόνα
Η PBOC όρισε την ημερήσια ισοτιμία της Τετάρτης για το γιουάν με βάση το επίπεδο κλεισίματος της προηγούμενης συνεδρίασης. Ωστόσο, η κίνηση οδήγησε σε περισσότερες ρευστοποιήσεις για το γιουάν, ενώ μια ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, που καθησύχαζε τους επενδυτές πως δεν υπάρχει «οικονομική βάση» για συνεχιζόμενη υποτίμηση του γιουάν, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να σταθεροποιήσει την αγορά.
chinese st mark
Έτσι, στα τελευταία 15 λεπτά των συναλλαγών, η PBOC έδωσε εντολή στις κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές τράπεζες να πουλήσουν δολάρια για λογαριασμό της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το «Marketwatch». Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει το γιουάν σε αξία περίπου 1% έναντι του δολαρίου τα τελευταία λεπτά των συναλλαγών, ανερχόμενο στα 6,3870 γιουάν ανά δολάριο.
Σχετική εικόνα
Την ίδια ώρα, η Standard & Poor’s ανέφερε πως η αιφνιδιαστική απόφαση της Κίνας για υποτίμηση του γιουάν δεν αποτελεί το έναυσμα για έναν νομισματικό «πόλεμο». Παράλληλα, το ΔΝΤ «καλωσόρισε» την κίνηση της Κίνας, αναφέροντας ότι δεν επηρεάζει άμεσα την προσπάθεια της χώρας να κερδίσει καθεστώς αποθεματικού νομίσματος. Σύμφωνα με το Ταμείο, το νέο καθεστώς ρύθμισης της ισοτιμίας «αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο βήμα, καθώς θα επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας».
Σχετική εικόνα
Εν τω μεταξύ, ο John J. Hardy, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank, ανέφερε σε ανάλυση του ότι υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν γιατί η Κίνα προέβη σε αυτή την κίνηση. Ο πρώτος είναι ότι η Κίνα εδώ και καιρό επιδιώκει την απελευθέρωση της πολιτικής συναλλαγματικής ισοτιμίας της, με στόχο τη διεύρυνση της χρήσης του γιουάν στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τους εμπορικούς εταίρους της.
Αποτέλεσμα εικόνας για chinese currency
Επιπλέον, η απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα βοηθούσε την Κίνα να ενισχύσει τις κεφαλαιακές αγορές της και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, ώστε να στηρίξει τη χρηματοδότηση των τεράστιων δανειακών αναγκών της χώρας. Επίσης, ένας λιγότερο θετικός λόγος για την απόφαση της Κίνας είναι ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται ξεκάθαρα σε κάμψη, με την Κίνα να διεκδικεί πλέον μια συμμετοχή στους παγκόσμιους νομισματικούς πολέμους.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017