Κάτω από τις 580 μονάδες έφερε το Χ.Α. η τραπεζική διόρθωση

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά το +14,97% που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Κάτω από τις 580 μονάδες έφερε το Χ.Α. η τραπεζική διόρθωση

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 578,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 577,09 μονάδων (-0,87%) και 583,50 μον. (+0,24%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,30 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 36,77 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 237,9 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,98%, στις 1.554,77 μονάδες, ενώ στο -0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 722,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,74% στις 715,05 μονάδες.

Επιστροφή στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα για το Χ.Α., το οποίο δείχνει για ακόμη μία ημέρα την αδυναμία να βρει κάποιον σημαντικό καταλύτη για να κάνει την πολυπόθητη ανοδική διαφυγή, παρά το γεγονός ότι τεχνικά έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Βέβαια, στη σημερινή εικόνα ρόλο έπαιξε και η αργία στις αμερικανικές αγορές, καθώς και η απουσία προόδου στο μέτωπο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση.

Και μπορεί η αγορά να έχει κάποιες ενδείξεις για το τι θα επακολουθήσει τον κρίσιμο Σεπτέμβριο, αλλά η εμπιστοσύνη στο Χ.Α. είναι ολοκληρωτικά απούσα. Γι’ αυτό και οι εγχώριοι και ξένοι traders αποφεύγουν συστηματικά να λάβουν θέσεις που να εμπεριέχουν έστω και ένα μικρό ποσοστό κινδύνου, την ώρα μάλιστα που και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης δεν βοηθά.

Όπως γράφει το Capital.gr, τα 15 προαπαιτούμενα που έμειναν έξω από την πρώτη αξιολόγηση και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, έχουν καθυστερήσει. Στο προσεχές Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου απλά θα επιβεβαιωθεί η κωλυσιεργία της κυβέρνησης, μεταθέτοντας το στόχο για το επόμενο Eurogroup τις 10 Οκτωβρίου.

Οι περισσότερες προβλέψεις των θεσμικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι το πιθανότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία θα είναι η στασιμότητα, εκτίμηση που αναμένεται να επηρεάσει και την εικόνα του ΧΑ. Επιπλέον, είναι άγνωστη η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει και την δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ακόμα συζητούμε για τις εκκρεμότητες της πρώτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά από τέσσερις ημέρες ήπιας ανοδικής πορείας, το Χ.Α. διόρθωσε ελαφρώς σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υπεραπέδωσε, να είναι στο επίκεντρο. Μάλιστα, ο κλαδικός των τραπεζών κινήθηκε προς την κοντινή στήριξη των 712 μονάδων, με τη ζώνη των 666-681 μονάδων να είναι η ισχυρή στήριξη. Οι 793 και 845 μονάδες είναι επόμενοι στόχοι.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Eurobank, να κλείνει στο -3,23%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης, ο τραπεζικός είναι από τους κλάδους που είναι ο πιο δύσκολος να αποτιμηθεί. Παρόλα αυτά είναι αυτός που έχει την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και διακύμανση.

Άλλωστε, πλέον βρισκόμαστε προς την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, με τα βλέμματα να στρέφονται στη σημαντική συνάντηση που θα έχουν ο  πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής και ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος Χ. Στράτος στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy.

Όπως έγραψε το Capital.gr, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς στο σχετικό αίτημα των τραπεζών στον SSM ο τελευταίος έχει απαντήσει αρνητικά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δυσκολίες στην ανεύρεση νέων στελεχών για τα δ.σ. των τραπεζών, έχουν αναγνωριστεί από τους “Θεσμούς” οι οποίοι έχουν δεχτεί μία άτυπη παράταση μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την επιλογή της οριστικής διοίκησης του ΤΧΣ, δηλαδή μέχρι τις 18 Οκτωβρίου (τυπικά μέχρι την Παρασκευή 21/10). Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει το Capital.gr, η πρόθεση του SSM είναι οι αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα,  οι μετοχές των ΟΛΠ και Aegean σημείωσαν κέρδη 1,52% και 1,28% αντίστοιχα, ενώ χαμηλότερα του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil και Grivalia.

* ,