ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Αυτό είναι το ΤΕΡΑΣ του Καραμανλή!

Καταπέλτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για το χρέος και τα ελλείμματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Καραμανλή στο βιβλίο του “YΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;”

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή διαλόγου με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

-Η Ελλάδα έχει ήδη ζήσει περισσότερα από επτά χρόνια μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Δεν νομίζω στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας να έχει συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Θα έλεγα να ξεκινήσουμε από την ερμηνεία της, πριν περάσουμε στην αντιμετώπισή της. Σε ποιες αιτίες την αποδίδετε;

Κώστας Σημίτης: Οι αιτίες είναι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές. Συναρτώνται και αλληλοενισχύονται ως προς τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Η ορατή αιτία της κρίσης ήταν τα συνεχή ελλείμματα των προϋπολογισμών, τα μεγάλα ελλείμματα στις συναλλαγές μας με το εξωτερικό, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η αδυναμία της χώρας να δανεισθεί λόγω του υπερβολικού της χρέους. Η Ελλάδα ξόδευε, κατά κανόνα, περισσότερα απ’ ό,τι παρήγε. Στο τέλος κάθε χρόνου ο προϋπολογισμός παρουσίαζε έλλειμμα. Έλλειμμα παρουσίαζε επίσης το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ξοδεύαμε, δηλαδή, για εισαγωγές πολύ περισσότερα απ’ ό,τι εισπράτταμε από τις εξαγωγές μας. Τα δίδυμα αυτά ελλείμματα αποτελούν το τεκμήριο της σπατάλης. Το δημόσιο χρέος έφτασε, από 93,28 δισ. ευρώ το 1996, τα 146,01 δισ. ευρώ το 2010. Αυξήθηκε, από το 2009 ώς το 2010, κατά 20 δισ. περίπου, ένα ποσό-ρεκόρ. Για να καλύψει τα ελλείμματα, η Ελλάδα δανειζόταν. Δανείζονταν προπαντός οι ιδιώτες και οι τράπεζες. Από τη στιγμή όμως που οι τράπεζες δεν μπορούσαν πια να δανεισθούν, και υποχρεώθηκε να δανεισθεί το ίδιο το κράτος για να χρηματοδοτήσει τόσο τις τράπεζες όσο και τις δαπάνες του, χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή.

Γιάννης Πρετεντέρης: Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάπως έτσι πορεύθηκε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Με ελλείμματα, δάνεια και χρέος. Ακόμη κι επί των δικών σας κυβερνήσεων, έστω κι αν οι επιπτώσεις δεν ήταν τόσο άμεσες ή δραματικές. Τι συνέβη, λοιπόν, ξαφνικά και μπάταρε το καράβι; Διότι κάτι πρέπει να συνέβη, αυτό είναι προφανές…

Kώστας Σημίτης: Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι όλα αυτά ήταν λίγο πολύ συνηθισμένα. Παρόμοια αρνητική εξέλιξη δεν υπήρξε άλλη φορά, μετά τη Μεταπολίτευση. Βεβαίως, ούτε επί των κυβερνήσεών μου. Το έλλειμμα της κυβέρνησης ήταν το 1996, το πρώτο έτος της διακυβέρνησής μου, -6,31% του ΑΕΠ, και -5,52% του ΑΕΠ το 2003, τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής μου. Μειώθηκε, δηλαδή. Στο τέλος του 2008 ήταν -9,8%. Το 2009, έπειτα από δέκα μήνες διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και δύο μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, έφτασε το -15,25% του ΑΕΠ, ένα απόλυτο ρεκόρ.

Οι αριθμοί είναι βαρετοί και κουραστικοί, αλλά αποδεικνύουν σαφέστατα ότι η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε το τερατώδες έλλειμμα που ήταν η αιτία της κρίσης. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσαν σημασία στα όρια που έπρεπε να τηρήσουν για να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα. Μετά την περιορισμένη αύξηση των δαπανών, που προκάλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συνέχισαν ανέμελα να ξοδεύουν. Τις ενδιέφερε κυρίως να πραγματοποιούν δαπάνες και παροχές που θα τους εξασφάλιζαν πολιτική αναγνώριση και τη νίκη στις εκλογές. Ο μέσος ετήσιος καθαρός δανεισμός της Γενικής Κυβέρνησης την οκταετία 1996-2003, δηλαδή επί των ημερών μου, ήταν 10,133 δισ. Επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, 2004-2009, ήταν 22,103 δισ., δηλαδή παραπάνω από το διπλάσιο.

Γιάννης Πρετεντέρης: Μου λέτε, συνεπώς, ότι υπάρχει συνευθύνη των κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2010 για τον εκτροχιασμό. Σε αυτή την περίοδο, όμως, κυβέρνησαν κυρίως η Νέα Δημοκρατία με τον Κ. Καραμανλή και, μετά, το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου. Μπορούμε να επιμερίσουμε την ευθύνη τους;

Kώστας Σημίτης:Η ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Όπως ανέφερα, δημιούργησε το μεγαλύτερο έλλειμμα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, πρωτόγνωρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε στα τέλη του 2009, δεν είχε αντιληφθεί το θέμα και, όταν το αντελήφθη, καθυστέρησε να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Ισχυριζόταν ακόμη, στις αρχές του 2010, ότι «λεφτά υπάρχουν». Όταν διαπραγματεύθηκε με την Ένωση, δεν είχε πειστικό σχέδιο. Μετά το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, συνέχισε να αμφιβάλλει για το πρακτέο. Οι Αμερικανοί σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου, ο κ. Στίγκλιτς και ο κ. Γκάλμπρεϊθ, μετέπειτα συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επέμεναν ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Γιάννης Πρετεντέρης: Ο επιμερισμός αυτός μού φαίνεται λογικός. Για τον εκτροχιασμό ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία. Για την έλλειψη αντίδρασης, το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει όμως και ένας ενδογενής λόγος στον ενιαίο νομισματικό χώρο που συνέτεινε στην κρίση; Η διαφορά επιπέδου ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών είναι οι παράγοντες που προκαλούν τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Αυτό που ίσως θα ονομάζαμε «εγγενή ανισορροπία». Και η οποία δεν ελήφθη υπόψη στην αρχιτεκτονική του ευρώ.

Kώστας Σημίτης: Συμφωνώ απόλυτα. Ο Νότος αγοράζει από τον Βορρά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας. Αγοράζει ακόμη και αγροτικά προϊόντα, όπως λουλούδια ή κρέας, που λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης παράγονται φτηνότερα στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Ο Βορράς, αντίθετα, αγοράζει από τον Νότο πολύ λιγότερα αγαθά. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει έλλειμμα στις ανταλλαγές, προς όφελος των ανεπτυγμένων και εις βάρος των περιφερειακών χωρών. Για να καλύ-ψουν αυτό το έλλειμμα, οι περιφερειακές χώρες είναι υποχρεωμένες να δανείζονται. Οδηγούνται έτσι σε αδιέξοδο, όταν ο δανεισμός ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο. Το αδιέξοδο προέκυψε αρκετά γρήγορα στην περίπτωση της Ελλάδας, γιατί το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού, που καθόριζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ίσχυε στην Ευρώπη, ήταν πολύ χαμηλό σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε στην Ελλάδα…

film